Війна росії проти нашої держави значно розширила функціонал працівників Національної поліції України, обумовивши необхідність перегляду існуючих підходів до підготовки поліцейських у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання.

Головою Національної поліції Ігорем Клименком та директоркою Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Інною Ящук для керівного складу відомчих закладів вищої освіти було організовано роботу на деокупованих територіях Донетчини: Лимані, Святогірську, Яровій, Дробишевому. Ці населені пункти, на жаль, стали одними з багатьох в Україні, де росіяни виявили безпрецедентну жорстокість по відношенню до мирного населення, порушуючи правила ведення війни та жахаючи своїми звірствами увесь цивілізований світ.

Учасникам семінар-наради було продемонстровано стабілізаційні заходи, гуманітарну діяльність Національної поліції. Поліцейські Донецької області поділилися практичним досвідом: як налагоджувати роботу та напрацьовувати алгоритми дій для різних ситуацій. Слідчі та криміналісти показали, як відбувається ексгумація тіл з місць поховань, вибухотехніки - підриви виявлених снарядів.

“Накопичений за час війни досвід вже використовується в навчальному процесі, - наголосив ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Валерій Сокуренко. - Його покладено в основу нової програми “Дії слідчо-оперативних груп Національної поліції з документування воєнних злочинів””. Як зазначив перший проректор Олександр Моргунов, “на навчальних базах вишу - на Хмельниччині та Вінничині - вже створено локації, що імітують місця вчинення воєнних злочинів, і на яких з курсантами та слухачами магістратури проводяться практичні заняття”.

ВЗГ ХНУВС