У Харківському національному педагогічному університеті імені Г. С. Сковороди пройшла Міжнародна науково-практична конференція «Філософія Григорія Сковороди та ми – українці», присвячена 300-річчю від дня народження видатного українського філософа, поета, педагога. На урочистому відкритті конференції були присутні почесні гості: начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, голова Харківської міської ради Ігор Терехов, заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська,  директор Департаменту науки і освіти ХОВА Олексій Литвинов, голова Північно-східного наукового центру НАН і МОН України Володимир Семиноженко, ректори та проректори закладів вищої освіти Харківщини та інші. Головною ідеєю, яка лунала у виступах гостей і доповідачів, була думка щодо життєвості спадку Сковороди, його співзвучності з нашою буремною сучасністю.

«Попри усі труднощі, викликані повномасштабним вторгненням росії, наука на Харківщині живе, – підкреслив начальник ХОВА Олег Синєгубов, – ЗВО працюють та активно виконують усі завдання, поставлені профільним міністерством, зокрема і на деокупованих територіях. Дякую викладачам, студентам, аспірантам та усім причетним за самовіддану роботу в такий складний для нас час. Глибоко переконаний, що уже скоро, після нашої перемоги, ми знову зберемося у відновленому музеї в Сковородинівці, відвідаємо могилу великого філософа і вшануємо його пам'ять. Григорій Сковорода, в музей якого окупанти свідомо цілили ракетами, став для харків'ян, як ніколи, актуальним символом нашої незламності». Начальника ХОВА підтримала голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко: «Ми вас запевняємо, що наше завдання зберегти те, що є. І розпочати після війни, після перемоги, реставрацію всієї нашої культурної спадщини».

У своїх виступах гості відзначили величезну роль Григорія Савича у розвитку як української науки та культури, так і світової філософської і педагогічної думки. Особливу роль відіграв Сковорода для становлення освіти та науки Слобожанщини і, зокрема Харкова. «Григорій Савич був учителем і наставником Василя Каразіна, – наголосив міський голова Ігор Терехов. – Його начитаність, багатогранність та розуміння того, що майбутнє будь-якого міста у розвитку освіти, знайшли відгук у молодому Каразіні та допомогли реалізувати ідею відкриття університету». Під час урочистої частини заходу відбулося нагородження працівників ХНПУ імені Г. С. Сковороди почесними грамотами, дипломами, нагрудними знаками. У свою чергу ректор ХНПУ Юрій Бойчук вручив почесним гостям подарунки від імені колективу педуніверситету. Потім учасники перейшли до заслуховування наукових доповідей.  

Захід проходив у змішаній формі – оф- і онлайн, що дало змогу долучитися до нього учасникам з багатьох куточків нашої держави та всього світу. Взяли участь у конференції і представники Харківського національного університету внутрішніх справ – завідувач кафедри українознавства факультету № 2 доктор філологічних наук, професор Ігор Чорний та доцент цієї ж кафедри кандидат педагогічних наук доцент Інна Голопич.