Доцентка кафедри адміністративного права та процесу факультету № 1 Ірина Казанчук для підвищення рівня професійної майстерності пройшла онлайн навчання на відкритій платформі Prometheus з курсу «Медіаграмотність: як не піддаватися маніпуляціям?», який проводиться за підтримки Посольства США в Україні. 

Розробник матеріалів курсу — Національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики України.

У теперішньому світі уміння відрізнити правдиву інформацію, що поширена в Інтернет-просторі від фейків, це  вкрай необхідна навичка, адже сучасне суспільство живе в часи справжнісінької навали різноманітної інформації. В умовах війни медіаграмотність особливо є важливою, без жодних перебільшень, для захисту власного життя та життя своїх близьких.

Навчальний курс складається з п’яти модулів, під час яких учасники дізналися: яким є рівень медіаграмотності в Україні та світі; складові медіаграмотності, способи її перевірки та розвитку; як розвинути стійкість до переконання (теорія інокуляції); поняття та значення «фактчекінгу» в умовах інформаційної війни; які основні фактчекінгові ініціативи в час війни в Україні та світі; основні критерії для виявлення фейків та маніпуляцій; як перевірити достовірність фото та відео в соцмережах, Телеграм-каналах тощо; як виявити бота та «троля» в соцмережах; цілі та складові інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) під час війни; традиційні інструменти пропаганди; українській та закордонний досвід протидії ІПСО та російській пропаганді під час війни; як перевірити волонтерські організації на відсутність шахрайських дій; як не потрапити в «інформаційні пастки упереджень» та «інформаційні бульбашки»; що таке «політика спільноти» і як уникнути блокування контенту; як взаємодіяти з тими, хто повторює пропагандистські наративи. 

За результатами проходження модулів та успішного складання підсумкових тестів Ірина Казанчук отримала сертифікат міжнародного зразка.

ВЗГ ХНУВС