Тисячу років ми боремося за свою свободу і незалежність. У цій боротьбі ми понесли непоправні жертви, загинули та гинуть кращі сини й доньки нашої рідної України. Ми не забуваємо і пам’ятаємо їх — Героїв Крут, День пам'яті яких ми відзначали нещодавно у січні, а сьогодні, 20 лютого, — День Героїв Небесної Сотні, коли вшановуємо подвиг учасників Революції Гідності. Пам'ятний день встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року «з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції Гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України».

Цього дня, 2014 року, під час Єврореволюції на Інститутській вулиці у Києві силові підрозділи режиму Януковича розстрілювали протестувальників — близько ста жертв, яких назвали «Небесною Сотнею». О 22:17 Верховна Рада України прийняла постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України», низка представників влади заявили про перехід на бік народу. День 20 лютого став переломним у ході подій Революції гідності.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня, у лісі, під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалося 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 84 герої, після 21 лютого – ще 18. 

Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні. 104-м Героям Небесної Сотні Президент України посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців (Михайло Жизневський, Зураб Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію Гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи. Об’єднання українців 2014 року дало змогу відстояти свої права, свободи й цінності.  Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні висловився так: «Вільна європейська Україна. Таку мету відстоювали українці під час Революції гідності. І за цю мету віддали своє життя Герої Небесної Сотні. Єднання українців у 2014 році не дало нашій державі звернути з цивілізованого, демократичного, європейського шляху розвитку. Попри залякування, попри злочинні накази режиму, народ об’єднався та відстояв свої права, свободи й цінності».

Наш уявний підручник історії, за яким ми жили та  живемо, і який надихає нас на нове, цивілізоване життя, складається із героїчних та безцінних сторінок про надзвичайну відданість та сміливість багатьох (не одинаків!) Великих людей. Великих людей, які стоять за Україну. У 2014 р. ми прийняли перший бій, де перемогли. Бої за наше мирне небо, за наше майбутнє і досі тривають. Зараз вся країна, як ніколи відчуває, що було на серці у наших Героїв Небесної Сотні, коли вони відстоювали свої ідеали у 2014 році. І якби складно зараз нам не було, ми впораємось, ми переможемо, бо за нами Справедливість і Провидіння! Слава і вічна пам'ять Героям Небесної Сотні та їхнім послідовникам – героям Донецького аеропорту, Маріуполя і Бахмута!

Як сказав поет Василь Старостенко:

І хоч ця битва ще триває
У цей скрутний для України час
Одна надія серце зігріває
Небесна Сотня молиться за нас!

Володимир Греченко, професор історії України