З нагоди Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя  відділом соціально-гуманітарної роботи на всіх локаціях та в структурних підрозділах Харківського національного університету внутрішніх справ для здобувачів вищої освіти було проведено відеолекторій «З історії українського Криму».

Основна частина лекції фахівця відділення дозвілля Андрія Прохорова була присвячена подіям 170-річної давнини й розкрила тему участі українців у Східній (Кримській) війні 1853-1856 рр. Тодішня військова російська агресія багато в чому нагадує нашу сучасність. Вступивши у війну з коаліцією європейських держав, економічно слабка держава, незважаючи на численні приклади героїзму, зокрема, і великої кількості українців, зазнала болісної поразки. У підготовленому слайд-шоу були наведені портрети відомих українців-героїв тієї війни, зокрема, уродженця Вінниччини матроса Петра Кішки.

Під час оборони Севастополя особливо відзначилися своєрідні розвідувально-штурмові групи, сформовані з українських козаків-пластунів. На початку ХХ століття було засновано національний скаутський рух, який на згадку про славетних козаків-чорноморців, отримав назву «Пласт». Вивчення військового досвіду козаків-пластунів сьогодні є актуальним.

Східна війна 1853-1856 рр. стала ще одним прикладом того, чим закінчуються військові агресії держав і режимів, які намагаються зберегти себе, нехтуючи міжнародним правом і порушуючи мир.

ВЗГ ХНУВС