Відбулося засідання наукового гуртка кафедри протидії кіберзлочинності факультету № 4 під головуванням завідувача кафедрою Олександра Манжая. Він розповів про особливості використання інформаційних технологій під час попередження та розслідування кіберзлочинів. Наголосив, що за останній час збільшилася кількість злочинів, пов’язаних з використанням мережі Інтернет, використанням віртуальних крамниць і фірм, що надають платні послуги з вилученням з рахунків і кредитних карток громадян «електронних» грошових коштів тощо. Вирішення зазначених проблем можливе за наявності постійно діючих, відкритих для усіх зацікавлених сторін програм моніторингу, аналізу, упорядкування й випробування інструментарію експертного дослідження при розслідуванні кіберзлочинів.

Професор кафедри Віталій Носов зазначив, що на теперішній час серед наявних програм можна виділити такі:

– The National Software Reference Library (NSRL) – Національна довідкова бібліотека програмного забезпечення для правоохоронних органів та інших організацій, які проводять комп’ютерні експертні дослідження (computer forensics investigations) (http://www.nsrl.nist.gov);

– Computer Forensic Reference Data Sets (CFReDS) – база довідкових даних для комп’ютерних експертних досліджень, що може використовуватися при перевірці коректності інструментарію експертних досліджень, навчанні й атестації експертів, порівнянні отриманих результатів із зразковими та ін. (http://www.cfreds.nist.gov);

– Computer Forensics Tool Catalog (CFTT) – каталог інструментарію комп’ютерного експертного дослідження, який є результатом програми по розробці процедур і критеріїв випробувань методик та інструментарію експертних досліджень, власне випробувань інструментарію, каталогізації результатів випробувань (http://www.cftt.nist.gov/ tool_catalog/index.php).

Керівник гуртка доцент кафедри Віталій Світличний зазначив, що отримані знання допоможуть курсантам як майбутнім фахівцям у вивчені спеціалізованих дисциплін. Також здобувачі зможуть оптимізувати навички та вміння щодо новітніх методів використання комп’ютерної техніки в оперативно-розшуковій діяльності й під час проведення окремих слідчих (розшукових) дій в умовах воєнного стану.

Здобувачі вищої освіти ставили багато запитань щодо особливостей використання інформаційних технологій.

ВЗГ ХНУВС