У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся культурно-мистецький захід “Шевченко промовляє крізь віки...” з нагоди 209-ї річниці від Дня народження українського поета і письменника Тараса Григоровича Шевченка. Існує ілюзія, що про Тараса Григоровича все давно вивчено й відомо, але Шевченко, як явище вічне, розвивається разом із суспільством. Проведення мистецького заходу є невід`ємною частиною навчально-виховного процесу у виші. Концерт був організований за сприянням начальниці Управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної військової адміністрації Ольги Дернової. Звертаючись до курсантів, вона підкреслила, що з початком повномасштабної війни загострилося сприйняття творчості Шевченка та зазначила, що цей проєкт зорієнтований, перш за все, на молоде покоління українців. “Ми працюємо на наше майбутнє, а майбутнє - це ви”, - наголосила у своєму виступі Ольга Дернова.

Як зазначив ректор університету Валерій Сокуренко, творчість Шевченка для нього є близькою з дитинства. Кожного року працівники, здобувачі вищої освіти вшановують пам`ять Великого Кобзаря, вивчають його творчість, в якій він закликав до боротьби за свободу, незалежність та право на самовизначення. “Сьогодні ми надзвичайно гостро відчуваємо всю силу й правду його пророчої творчості, адже знову вимушені захищати свою державу від російського агресора. Формуються штурмові бригади “Гвардії наступу”, однією з яких є “Лють”. До її лав активно приєднуються курсанти та студенти університету. Ми маємо перетворити свою лють і ненависть на перемогу”.

Проректор університету Сергій Бортник продекламував рядки уривку з поеми “Сон” та закликав молодь вивчати поезію Шевченка та відкривати для себе нові аспекти його творчості.

У концерті взяли участь художні колективи: хореографічний ансамбль “Благо”, етно-фолькгурт “Зелена рута”, ансамбль народного сценічного танцю “Вінничанка”, вокальний ансамбль “Вербиченька”, дует “Крила”, артисти: Юлія Кушнір, Софія Аль-Хадіді, Ярослав Пшеворський, Тетяна Фалієва. З творчими номерами також виступили працівники та курсанти університету.

Полум`яні, творчі рядки Тараса Шевченка актуальні, як ніколи. Зараз, разом із ними, Україна народжується знову.

Від імені ректора університету за змістовний захід та цікаві виступи творчим колективам подякував проректор вишу Анатолій Клочко.

ВЗГ ХНУВС