Завідувачка кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС кандидатка економічних наук, доцентка Олена Лук’янихіна взяла активну участь у тренінгу на тему «Гендер та довкілля», організованому ГО «Вікімедіа Україна» та Національним Демократичним Інститутом (НДІ) за підтримки Швеції.

Впровадження гендерного підходу у всі сфери життя стало актуальним напрямом суспільно важливих дій громадських організацій, наукових спільнот, державних інституцій. Особливого змісту гендерно обумовлені рішення набувають в умовах військової агресії Російської Федерації проти України і попередньої оцінки негативних наслідків як для населення України, так і для навколишнього природного середовища.

Напрацювання гендерної експертки Маріанни Колодій та їхні обговорення учасниками-представниками громадських організацій, науковцями, викладачами  та іншими зацікавленими цією тематикою охопило такі напрями: наслідки військової агресії  для довкілля України через призму гендерного підходу, вплив на жінок і чоловіків; план післявоєнної відбудови України на принципах інклюзивності та сталості.

Фахова доповідь Маріанни Колодій викликала жваве обговорення і сприяла конструктивній дискусії присутніх щодо висвітлених питань, зокрема оцінювання розмірів екологічного сліду жінок і чоловіків і перспективність таких досліджень для впровадження гендерно чутливих рішень у практику управління.

Антон Процюк, координатор програм ГО «Вікімедіа Україна», розповів про проєкти громадської організації та міжнародного вікіруху з тематики довкілля та гендерної рівності. Він запропонував долучитися до написання або редагування статей Вікіпедії у межах марафону WikiGap 2023. Основною метою щорічного марафону є висвітлення досягнень і внесків  видатних жінок-науковиць, державних діячок, захисниць України та інших і зменшення гендерного дисбалансу статей Вікіпедії (статей про жінок приблизно 18% від загальної кількості).

Участь Олени Лук’янихіної у тренінгу підтверджена сертифікатом, а обговорені аспекти є дотичними до напрямів досліджень і будуть використані  в освітньому процесі.

ВЗГ ХНУВС