Поліцією Вінницької області відкрито новітній «smart» простір у м. Ладижин. Представлено було «Смарт систему», що є розробкою ГУНП у Вінницькій області від загальної концепції до написання програмного забезпечення та налаштування алгоритмів. Щоб реалізувати концепцію безпечного середовища із використанням сучасних технологій, поліцейським вистачило семи місяців.

У презентації проєкту взяли участь: начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов, народна депутатка України Ірина Борзова, голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий, начальник ГУНП у Вінницькій області Іван Іщенко, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Валерій Сокуренко, тимчасово виконуючий обов’язки голови Ладижинської міської ради Олександр Коломієць, керівництво поліції Ладижина та представники місцевого бізнесу, які взяли активну участь в реалізації проєкту.

Презентація функцій системи відбувалась у формі діалогу. Заступник начальника ГУНП у Вінницькій області Ігор Волокітенко відповів на запитання учасників заходу, пояснивши, чому ця система важлива для України.

Захід розпочався із демонстрації сучасних винаходів, які вже зараз полегшують та убезпечують життя українців, – смарт-світлофори, камери, датчики. На другій локації, за допомогою технології 3D-моделювання, розповіли про основні функції системи «Смарт Сіті». Як зазначив заступник начальника поліції Вінниччини, встановлені камери відеоспостереження та датчики цілодобово фіксують різні події та в режимі реального часу передають дані у новостворений ситуаційний центр. До речі, виглядає «Смарт центр» доволі футуристично: прозоре скло –  концепція відкритого простору, надсучасні монітори та системи керування. Серце розумного міста –  аналітичний (мозковий) сервер. Саме завдяки програмному забезпеченню, що обробляє великі масиви інформації, система здатна: сканувати обличчя, визначати пожежі на відстані, шукати загублених людей (особлива увага пошуку зниклих дітей), попереджати про небезпечні предмети, виявляти нестандартну поведінку людини, якщо, раптом, перехожому стане зле, та відстежувати потенційних порушників - як автомобілістів, так і пішоходів. Зміна одягу чи закрите обличчя не дозволять зловмисникам уникнути відповідальності.

Під цілодобовим відеомоніторингом знаходяться вулиці громади, лікарні, коледж, школи та дошкільні навчальні заклади. До системи «Смарт Сіті» можна під’єднати камери з комерційних структур й таким чином мережа буде розширюватися.

Однак, стан безпеки в місті контролюється не лише за допомогою камер та датчиків. Спеціальні дрони дозволяють швидко отримати зображення з тієї місцевості, куди важко дістатися. Перевага саме цих безпілотників –  оперативність та автономність. Вони можуть швидко долетіти у будь-який куточок міста, та, виконавши завдання, самостійно повернутися до спеціальної бази, де відновлюють заряд батареї.

Окреме зацікавлення у гостей презентації викликав автомобіль з «Wanted Detection System». Авто дозволяє сканувати номерні знаки й одразу виводити всю інформацію на планшет поліцейського. Тобто, зупиняючи правопорушника, правоохоронець володітиме усіма даними, щоб правильно будувати діалог із громадянином.

Здивували присутніх і VR-системою –  так звана віртуальна реальність. У багатьох виникло запитання: для чого VR поліції? Ігор Волокітенко пояснив, що за допомогою такої технології, слідчо-оперативна група може опинитися на місці події за сотні кілометрів і допомогти у розслідуванні. Поліцейський одягає шолом віртуальної реальності, а на місці працює камера, яка онлайн передає відео у форматі 360 градусів.

Мобільні пристрої   окрема тема розмови. Наприклад, відтепер поліцейський офіцер громади завдяки планшету, який пов’язаний зі «Смарт Сіті», зможе переглядати відео в режимі онлайн з камер спостереження, статистику, архів записів, аналітику, виявляти проблемні питання в громаді й оперативно їх вирішувати.

Присутнім також представили інновації, які зможуть покращити життя громадян. Це   система дистанційного керування дорожнім рухом, яка допомагає розвантажити вулиці під час «годин пік». Розумні парковки пришвидшують процес пошуку вільного місця для паркування авто за допомогою спеціального додатку та сенсорів, що відстежують наявність паркувальних майданчиків в режимі онлайн. Аналізатори якості повітря, рівня тиші, сканери звуку, які здатні виявляти крики про допомогу чи постріли й одразу сигналізувати правоохоронцям про подію. Очільник поліції Вінниччини Іван Іщенко зазначив, що за цією системою – майбутнє, і «Смарт Сіті» буде впроваджуватися на території всієї області. Незабаром така система запрацює у Могилеві-Подільському та Вінниці. Він додав, що унікальна архітектура, яка використовується при побудові системи «Смарт Сіті», дозволить суттєво знизити витрати громади на її розбудову та покращити взаємодію місцевої влади і правоохоронної системи.

Наприкінці заходу організатори й учасники погодилися із тим, що за цією системою майбутнє. Вона здатна зменшити кількість злочинів та попередити багато надзвичайних подій, щоб українці мешкали під безпечним і мирним небом.

ВЗГ ХНУВС,
за матеріалами ВК ГУНП у Вінницькій області