З нагоди відзначення 150-річчя видатного українського правника, публіциста, основоположника, ідеолога й лідера самостійницької течії українського руху кінця ХІХ – початку ХХ століття відділом соціально-гуманітарної роботи Харківського національного університету внутрішніх справ для здобувачів вищої освіти факультетів № 2 та № 3 було організовано участь у круглому столі «Роль Миколи Міхновського у формуванні української держави». Він був проведений у читальній залі Вінницької обласної наукової універсальної бібліотеки ім. В. Отамановського.

Постать Миколи Міхновського (1873–1924) не була достатньо оціненою і зрозумілою для більшості його співвітчизників за життя. Проте, це не завадило йому відіграти провідну роль у поширенні ідеї українського суверенітету. Учасники круглого столу, серед яких були вінницькі науковці-історики, аналізували різні напрями його діяльності, кінцевою метою яких було створення незалежної української держави. Серед них особливо цікавим для майбутніх правоохоронців було вісвітлення успішної адвокатської діяльності Міхновського, яка відбувалася, зокрема, і в Харкові.

Поглиблене ознайомлення з біографіями видатних діячів минулого сприяє передачі своєрідної естафети боротьби за незалежність України нинішнім поколінням, до лав яких долучаються і молоді правоохоронці.

ВЗГ ХНУВС