Представники науково-педагогічного складу кафедри конституційного і міжнародного права факультету №4 ХНУВС – професор кафедри Андрій Войціховський і старша викладачка Наталія Філіпська прослухали тематичну лекцію за темою «Рашизм – російська державна ідеологія як інструмент агресії», підготовлену Center for Civil Liberties / Центром громадянських свобод у партнерстві з Київською школою прав людини та демократії.
Під час лекції доктор політичних наук, професор, член експертної ради Центру громадянських свобод Михайло Савва наголосив, що упродовж тривалого часу в Росії панував авторитарний режим, але з 24 лютого 2022 року, коли почалося широкомасштабне збройне вторгнення Росії в Україну, дедалі активніше використовується термін «рашизм». Цей термін виник від поєднання двох слів: «фашизм» та «раша». Особливу увагу доповідач приділив розкриттю основних ознак російської державної ідеології та її ролі в агресії РФ проти України.
Підсумовуючи, Михайло Савва зауважив, що Україна посідає особливо важливе місце в російській ідеології як держава та суспільство, що є антиподом Росії, її протилежністю. Україна фактом свого суверенного існування стала каталізатором руйнування російської державної ідеології.

ВЗГ ХНУВС