Доцентка кафедри педагогіки та психології Вікторія Доценко провела бінарне заняття з дисципліни «Проблеми домашнього насильства та його профілактика і корекція» для магістрів, які навчаються за спеціальністю 053 «Психологія», за темою «Попередження і подолання насильства та жорстокого поводження щодо дітей».

Заняття відбулося на базі Вінницького обласного Кризового центру для жінок з дітьми, які постраждали від домашнього насильства. Цей заклад є безпечним місцем, де постраждалі від насильства жінки можуть отримати необхідну психологічну, соціальну, правову підтримку для відновлення власних сил та прийняття рішень стосовно подальшого життя.

Насильство та жорстоке поводження з дітьми стає дедалі більш поширеним явищем у світі та Україні. Діти найчастіше зазнають жорстокості з боку однолітків, але кожна четверта дитина стикнулася із цим у власній родині. Будь-який вид жорстокого поводження з дітьми призводить до різних наслідків, але поєднує їх одне – шкода фізичному та психічному здоров’ю дитини чи створення небезпечної ситуації для її розвитку та життя.

З урахуванням викликів сьогодення поліцейський має бути озброєним знаннями про чинники, види домашнього насильства; стереотипи гендерних ролей; особливості запобігання та протидії домашньому насильству тощо. Під час проведеного заняття магістри-психологи отримали знання щодо взаємодії з різними підрозділами, закладами та фахівцями (лікарями, соціальними працівниками), які надають допомогу постраждалим від домашнього насильства; сформували навички проведення заходів з підтримки членів сім’ї, які постраждали від домашнього насильства; опанували навички спілкування з дітьми різного віку.

ВЗГ ХНУВС