Відповідно до плану роботи наукового гуртка кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС відбувся круглий стіл на тему «Активізація підприємництва – розвиток та відновлення громад», організатором якого став доцент кафедри Володимир Дементов. У роботі круглого столу взяли участь гуртківці, студенти першого курсу спеціальності «Право», викладачі кафедри.

У вступному слові завідувачка кафедри Олена Лук’янихіна наголосила на актуальності теми в умовах невизначеності воєнного часу і важливості дослідження питань відновлення й розвитку економіки саме студентством.

Із доповіддю «Українська економіка в умовах війни: особливості збереження, перспективи відновлення та розвитку» виступила Карина Малиш – студентка 1-го курсу спеціальності «Право». Вона ознайомила присутніх з особливостями функціонування економіки України у воєнний час, окреслила можливості збереження та перспективи відновлення та розвитку, навела приклади діючих цільових державних програм та міжнародних проектів. Запропонована у супроводі яскравої презентації інформація викликала жваве обговорення навколо можливостей відновлення та розвитку економіки країни у воєнний та повоєнний час.

Студентка 1-го курсу спеціальності «Право» Анастасія Оксак у доповіді «Активізація підприємництва – умова розвитку та відновлення громад» зупинилась на успішних історіях українського бізнесу, який не тільки вистояв під час війни, а й відновився та продовжив розвиватися, використовуючи як власні ресурси, так і допомогу в рамках цільових державних програм та грантові кошти від міжнародних донорів. Особливу цікавість та активне обговорення викликали питання подолання загроз, що принесла війна, та використання можливостей щодо стимулювання розвитку підприємництва та розбудови підприємницької інфраструктури.

У доповіді «Українські сільськогосподарські підприємства в умовах воєнного стану: ризики та можливості» студентка 1-го курсу спеціальності «Право» Аліна Берко розкрила питаня стану та перспектив відновлення й розвитку сільськогосподарських підприємств як основної бюджетоформуючої галузі на місцевому рівні, і як галузі, яка найбільше постраждала від воєнних дій. Також було розглянуто приклади успішних, українських агропромислових підприємств, котрі зберегли темпи розвитку під час війни.

З аналітичною доповіддю виступив доцент кафедри Володимир Дементов, котрий, спираючись на актуальні дані відповідних досліджень, висвітлив питання загального стану економіки України з початку війни. Він зазначив, що бізнес (особливо мікро- та малий), який натепер має особливі потреби, за умови його комплексної підтримки, може стати дієвим інструментом для відновлення та розвитку громад.

Приємним моментом круглого столу стала активність та вмотивованість до дискусії студентів, які аргументовано відстоювали свою точку зору, вели економічно грамотну дискусію, були оптимістично та патріотично налаштовані.

Доцент кафедри Людмила Парфентій надала фаховий експертний коментар щодо попередньої позитивної дискусії учасників з питання зниження податків для бізнесу на початку війни та актуальності повернення довоєнних податкових ставок для бізнесу сьогодні.

Наприкінці засідання круглого столу із заключним словом виступила керівниця гуртка, доцент кафедри Світлана Петровська. Вона підбила підсумки наукової активності гуртківців й акцентувала увагу присутніх на особливій актуальності теми круглого столу.

ВЗГ ХНУВС