З нагоди Дня пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років, у Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулося відкриття виставки «УПА: відповідь нескореного народу». Вона створена у співпраці Українського інституту національної пам’яті з Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом «Тюрма на Лонцького» та Галузевим державним архівом Служби безпеки України й експонується на багатьох майданчиках вже близько десяти років.

На відкритті були присутні: проректор Анатолій Клочко, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко, провідний фахівець Олексій Серветник, курсантська молодь.

У вступному слові до екскурсії, яку провели для присутніх гості з УІНП, проректор Анатолій Клочко зазначив, що на відміну від України, яка долучилася до європейської традиції відзначення днів пам’яті, наш сучасний ворог наслідує гірші приклади воєнних злочинців часів Другої світової війни.

Богдан Галайко нагадав, що Друга світова стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського. І саме з ними боролися бійці УПА, які ставили за мету визволення від тоталітаризму всіх поневолених народів і у першу чергу українського.

Виставка має численні матеріали, які показують маловідому антинацистську діяльність УПА. Вона акцентує увагу на народному характері боротьби проти тоталітарних режимів за відновлення української державності.

ВЗГ ХНУВС