Доцентка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 кандидатка філологічних наук Наталія Кобилко взяла участь у Міжнародній науковій конференції «Війна і література», організованій і проведеній Черкаським національним університетом імені Б. Хмельницького. Захід відбувся у змішаному форматі: аудиторно та на платформі Google Meet. Науковці з усієї України плідно працювали протягом двох днів, досліджуючи такі літературознавчі проблеми, як універсальні смисли мілітарної теми в художній літературі та специфічні особливості відтворення сучасної російсько-української війни; війна як конфлікт пам’ятей; образи української людини (воїн-захисник, волонтер, біженець, переселенець) і ворога в художніх творах; сучасна війна і народна література.

Наталія Кобилко виступила з доповіддю «Від п’яти секунд до вічності (хронотоп роману “П’ять секунд, п’ять днів” Євгена Положія)», де продовжила дослідження теми Іловайського котла в романістиці автора. Викладачка з’ясувала, що просторові межі твору чітко підпорядковані часовим рамкам і розширюються від поля бою до цілої країни. Також було виокремлено, що тема війни в прозі Євгена Положія переноситься з реальної площини в площину внутрішніх переживань людини.

Масштаб наукової конференції підтверджує важливість дослідження мілітарної прози, адже сучасна українська література активно поповнюється творами про російсько-українську війну. Учасники міжнародної конференції отримали сертифікати, а виголошені доповіді будуть опубліковані в збірнику наукових праць.

ВЗГ ХНУВС