У рамках дисципліни «Безпека життєдіяльності та охорона праці» завідувачем кафедри соціально-економічних дисциплін Оленою Лук’янихіною проведено бінарне заняття за участі психолога ВКЗ Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Ганни Ярової на тему «Методи та прийоми ефективного спілкування правоохоронця».

Умови праці правоохоронців пов’язані з низкою небезпечних чинників психофізіологічного характеру. Важливим аспектом службової діяльності є безпека під час виконання службових обов’язків в умовах надзвичайних ситуацій соціального характеру і спілкування з асоціальними елементами. Комунікаційні компетентності правоохоронців є важливим аспектом деескалації конфліктних чи небезпечних ситуацій, що можуть виникати під час несення служби, у життєвих ситуаціях, в умовах війни.

Під час заняття практичний працівник детально зупинилася на змісті та підходах до використання системи методів – мова тіла, активне слухання, прийняття почуття інших, повага і вдячність, підтримка і повага до гідності людини, володіння якими є запорукою ефективного спілкування правоохоронця. Ганна Ярова також поділилась із студентами посиланнями на додаткові онлайн-ресурси щодо теми бесіди.

Зважаючи на умови, в яких перебуває наше суспільство, психолог надала рекомендації, як розмовляти з тими, хто переживає сильний стрес, розповіла про алгоритм комунікації при виявленні постраждалих, від гендерно зумовленого насильства.

Яскраві приклади та отримані практичні поради знадобляться усім присутнім у майбутньому й допоможуть владнати будь-яку конфліктну ситуацію.

Сумська філія ХНУВС