Кафедра трудового та господарського права факультету № 2 провела круглий стіл на тему «Сучасні екологічні проблеми у світі та в Україні». У його роботі взяли участь члени наукового гуртка кафедри. Відкрив захід завідувач кафедри підполковник поліції Костянтин Мельник, який привітав учасників круглого столу з Днем Конституції України й звернув увагу на те, що Конституція України як Основний Закон нашої держави закладає правові основи усіх суспільних відносин у країні, у тому числі й екологічних. Костянтин Мельник наголосив на актуальності теми круглого столу в умовах воєнного стану й закликав учасників до обговорення нагальних проблем, пов’язаних із забрудненням навколишнього природного середовища, викликаного військовими діями, застосуванням юридичної відповідальності за правопорушення у екологічній сфері. Наголошено було на необхідності забезпечення невідворотності покарань за порушення екологічного законодавства, розробки комплексних заходів відновлення та збереження лісових фондів, флори та фауни, екологічної утилізації не лише боєприпасів, а й побутових відходів.

Старший викладач кафедри Тамара Яценко зазначила, що слід пам’ятати про те, що екологічна безпека починається з кожного, а також з дбайливого та раціонального використання природних багатств, із усвідомлення того, що людство є невід'ємною частиною природи й повністю залежне від навколишнього середовища. Саме тому вже на рівні шкільної та дошкільної освіти потрібно більше уваги приділяти формуванню світогляду дітей щодо майбутнього планети, держави, міста чи села, щоб запобігти недбалому ставленню до екології, свідомості та розуміння, що без адекватного середовища життя (цілісності екосистем) неможливе збереження живого, його видів (включаючи людину), природних систем більш низького рівня ієрархії.

Під час роботи круглого столу були заслухано доповіді курсантів з актуальних проблем екологічного законодавства. Варто відзначити доповіді учасників наукового заходу: Вікторії Підгайної «Надзвичайні екологічні ситуації, їх юридична природа та класифікація», Наталії Задорожної «Екологічні обов’язки громадян: їх юридична природа та класифікація», Володимира Іщенко «Знищення Каховської ГЕС: екологічні наслідки, реакції та шляхи подолання катастрофи планетарного масштабу», Дарини Горпиненко «Охорона права власності на природні ресурси та комплекси, юридична відповідальність за його порушення», Софії Ярещенко «Особливості юридичної відповідальності за правопорушення в галузі забезпечення екологічної безпеки», Ольги Бережної «Особливості цивільної відповідальності за порушення екологічного законодавства», Ярослава Борща «Право громадян на отримання екологічної інформації», Олександри Ісаєвої «Юридична відповідальність за порушення природоресурсного законодавства України».

Наприкінці засідання круглого столу Костянтин Мельник підсумував наукову активність учасників круглого столу й акцентував увагу на актуальності розглянутих питань та важливості висновків.

ВЗГ ХНУВС