До Дня пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру відділом соціально-гуманітарної роботи для курсантів факультетів № 2 та № 3 проведено екскурсії на основі виставки «Забуті жертви», що надана для огляду музеєм Вінниці до Міжнародного дня пам’яті жертв фашизму.

Виставка складається з двох частин. Перша висвітлює долю радянських військовополонених і яскраво демонструє відношення до громадянина у тоталітарній державі. Сьогодні ми бачимо повторення цієї історії з боку країни-агресора, яка грубо порушує права українських військовополонених, нехтуючи міжнародним правом.

Друга частина розповідає про історію Вінницької психіатричної лікарні, пацієнти з ментальними вадами якої  були знищені у період окупації. Першими жертвами  стали саме представники єврейської національності.

У вересні 2023 року виповнюються 82 роковини перших масових розстрілів єврейського населення Вінниці. Відомо, що 19–20 вересня 1941 року в районі сучасної вулиці Максимовича у Вінниці було розстріляно від 10 до 16 тисяч мирних жителів. Саме тому, в ці дні під час екскурсій згадуються жертви голокосту, ксенофобії та расово-ідеологічний характер німецько-радянської війни. Вивчення уроків історії має убезпечити людство від повторення таких трагедій.

ВЗГ ХНУВС