Фахівчиня відділу міжнародного співробітництва ХНУВС Надія Сергієнко взяла участь у міжнародному вебінарі, організованого у межах проєкту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною». Проєкт реалізується Українським жіночим фондом, Громадською правозахисною організацією «ЛаСтрада – Україна», Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» спільно з апаратом Урядової уповноваженої з гендерної політики та Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Доповідачками виступили співдиректорка Corporacion Humanas NGO (Богота, Колумбія) Луз П'єдад Кайседо Дельгадо та юристка, представниця Colombia Diversa NGO (Богота, Колумбія) Сусана Перальти.

У своїх доповідях спікерки визначили сучасне поняття запобігання ґендерно зумовленому насильству та сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, докладно зупинилися на особливостях фіксування зазначених видів злочинів, недопущення повторній травматизації постраждалих, висвітлили роль громадських організацій у допомозі постраждалим від насильства особам. Також у доповідях знайшли своє відображення поняття репарацій, основні положення Римського статуту, діяльності Міжнародного Кримінального Суду з питань притягнення до відповідальності осіб, причетних до заподіяння ґендерно зумовленого насильства та сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, викликах, що спричиняють порушення соціальних норм, тощо.

Під час дискусії учасниці вебінару цікавились колумбійським досвідом документування сексуального насильства над чоловіками. Слід відзначити, що минулий 2023 рік Україна та Колумбія були членами Глобального альянсу із запобігання сексуальному насильству під час війни, чим долучились до світового протистояння цьому виду злочину.

Співзасновниця та директорка зі стратегічного розвитку Міжнародного благодійного фонду «Український жіночий фонд», директорка проєктів USAID та модератора заходу Наталія Карбовська, а також координаторка проєктів USAID Олена Панченко зауважили на важливості врахування досвіду інших країн і анонсували можливість майбутньої співпраці у низці законодавчих аспектів, а також з питань соціальної підтримки, навчання фахівців, медичної допомоги, якісного та повного інформування сторін, які залучені до протидії сексуальному насильству під час війни, тощо.

ВЗГ ХНУВС