Представники кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4 – професор кафедри Андрій Войціховський, доцент кафедри Олександр Радченко і викладач Вадим Мальцев взяли участь у черговій тематичній лекції суддів Конституційного Суду України на тему «Висновок КРЄС “Рухаючись вперед: використання асистивних технологій у судочинстві” від 1 грудня 2023 року № 26 (2023). Суддя і штучний інтелект: переваги, виклики і загрози».

Упродовж лекції судді Галина Юровська та Віктор Городовенко наголошували на Висновку № 26, метою ухвалення якого є вивчення переваг і недоліків використання асистивних технологій під час здійснення правосуддя. Окрім того, Висновок наголошує на важливості розроблення та використання технологій у спосіб, який підтримує та, де це можливо, посилює основоположні принципи верховенства права.

За словами суддів КСУ, Висновок № 26 потрібно розглядати у взаємозв’язку із Висновком № 14, в якому йдеться про застосування інформаційно-комунікаційних технологій (ІТ) у судах, увагу сконцентровано на можливостях та впливі, що отримують судова влада та судочинство від використання ІТ.

Судді також розповіли про основні положення Європейської етичної хартії Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) Ради Європи щодо використання штучного інтелекту в судових системах та їхньому середовищі 2018 року, законопроєкту Європейського Союзу «Про штучний інтелект» 2023 року, Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні» від 02 грудня 2020 року № 1556-р. та інші.

ВЗГ ХНУВС