Згідно з Конституцією України Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням Малого Державного Герба України та герба Війська Запорозького. Головним елементом Великого Державного Герба України є знак княжої Держави Володимира Великого. Герб - це офіційний символ держави Україна у вигляді золотого тризуба на синьому щиті. Він є одним із трьох державних символів України нарівні із Прапором і Гімном. Тризуб був затверджений як Малий Герб України 19 лютого 1992 року постановою Верховної Ради разом із своїм графічним зображенням. У 1996 році його статус був закріплений у статті 20 Конституції України, де він також згадується як «Знак Княжої Держави Володимира Великого».

Перша літописна згадка про тризуб як князівський знак Київської Русі датована Х ст. Вона збереглася у болгарському рукописі «Хроніка Манасії» (ХІV ст.), де зображені воїни – дружинники великого київського князя Святослава, у руках яких прапори увінчані тризубцем. Тризуб зображувався також на монетах великого князя київського Володимира Святославовича, а згодом князів Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха. Спочатку цей знак не був офіційним гербом, а виступав лише у ролі родового знака князів. Проте з часом він передається у спадок як символ влади та знак єднання східних слов’ян, тобто стає власне гербом.

Зараз існує понад 40 версій, які пояснюють походження та інтерпретують суть тризуба. Усі дотеперішні пояснення тризуба можна зібрати у шість головних груп, що об’єднують однорідні гіпотези: 1) символ державної влади (верхня частина скіпетра або корони); 2) церковна християнська емблема (Трійця, голуб Святого Духа); 3) військова емблема (франціска (спис з подвійною сокирою), якір, лук зі стрілою, шолом, сокира, спис з тризубчастими вістрями); 4) геральдично-нумізматична фігура (норманський крук чи сокіл, генуезько-литовський портал); 5) монограма (сплетіння кількох початкових літер у вигляді вензеля для позначення імені, слова або виразу), (схематичне зображення слова воля, символ влади над трьома (небесним, земним, підземним) світами, літери «Ш», що означала цифру 3, символ поєднання минулого, сучасного та майбутнього); 6) геометричний орнамент (стилізована квітка (трисвічник), колос).

Після розпаду Київської Русі тризуб тимчасово втратив значення державного символу, зберігаючись на гербах провінційних міст, українських магнатів, дворян та козацької старшини. Інший елемент Великого Державного Герба – козак з мушкетом і шаблею як герб Війська Запорозького відомий з ХVІ ст., а з ХVІІІ ст. такий герб стає символічним зображенням Гетьманщини. У 1918 р. після проголошення незалежності УНР, золотий тризуб на синьому тлі був затверджений Державним Гербом України. Він залишався також гербом і за гетьмана П. Скоропадського й УНР часів Директорії.

Верховна Рада України на своєму засіданні 24 серпня 2021 року, в День Незалежності підтримала проєкт закону про великий герб у першому читанні. Згідно із проєктом: Державний Герб України є державним символом України, головним елементом якого є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п'ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою; над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту; щит тримають: з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорозького); під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору. Зображення лева та воїна-козака виконані золотим кольором з елементами пурпурового.

Напад Росії на Україну завадив затвердженню Великого Герба України, але тризуб залишається одним з головних наших символів боротьби за незалежність, свободу та територіально цілісність. Саме його зображують на однострої Збройних сил України, на танках та літаках, які знищують ворогів у жорстоких боях. Як сказано українською поетесою Наталкою Поклад:

Наш Герб — Тризуб,

Це воля, слава й сила.

Володимир Греченко,
завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін,
доктор історичних наук, професор