Українська асоціація представниць правоохоронних органів УАППО (UAWLE) спільно із канадськими партнерами Police Stabilization Project (Стабілізація поліцейської діяльності) ініціювали та провели оффлайн воркшоп «Ґендерно-чутливе лідерство в поліції та правоохоронній діяльності», в якому взяли участь понад 60 членів та членкинь об’єднання, правоохоронці та правоохоронниці із різних областей країни, представники та представниці міжнародної спільноти.

Із вітальними і мотивуючими словами до присутніх звернулися заступниця Міністра внутрішніх справ України, голова правління УАППО Катерина Павліченко та заступниця директора Проєкту стабілізації поліцейської діяльності Катерина Каймашнікова.

Своїм досвідом у зазначеному напрямі поділилися запрошені іноземні експерти: колишній старший суперінтендант із досвідом роботи у Скотланд-Ярді Джеррі Кемпбелл (м. Лондон, Великобританія) та головний суперінтендант Королівської канадської кінної поліції у відставці Дженіс Грей.

У заході взяли участь представниці Харківського національного університету внутрішніх справ, членкині Асоціації УАППО, представниці Рівних можливостей ХНУВС – помічниця ректора з ґендерних питань, кандидатка юридичних наук, доцентка Оксана Цукан і фахівчиня відділу міжнародного співробітництва Надія Сергієнко.

Учасники розглянули питання ґендерної чутливості, а саме: що означає бути ґендерно-чутливим, як це впливає на роботу поліції; що таке ґендерно-орієнтована поліцейська діяльність; ґендерно-чутливий підхід в роботі поліції та залучення до нього усіх шарів суспільства; стратегії ґендерно-чутливої поліцейської діяльності. Метою розгляду та використання цих понять є поведінкова зміна у поліцейській діяльності та підвищення оперативної ефективності поліції. Також експерти приділили увагу ментальному здоров’ю та важливості сімейної підтримки кожного представника правоохоронних органів у важкі часи. Іноземні фахівці надали електронний доступ до посібників із тематичною інформацією. Кожна сесія супроводжувалася серією запитань/відповідей від українських правоохоронців.

«Війна не може змусити нас перестати бути чуйнішими та безбарь’єрнішими. Ґендерно-чутливе лідерство – це не про керівні посади», – наголосила Катерина Павліченко. Як зазначив Джері Кемпбел, «стандарти, загалом, впроваджуються чоловіками, а повинні завжди мати у своїй основі відповідну науку. Академічна наука та операційні сили мають бути разом».

Катерина Каймашнікова підкреслила важливість ґендерно-чутливого лідерства і зазначила, що сьогодні саме правоохоронці знаходяться на «передовій змін».

ВЗГ ХНУВС