Представниці відділу міжнародного співробітництва ХНУВС: провідна фахівчиня Наталя Садова, фахівчині Надія Сергієнко та Світлана Вечірко взяли участь у практико-орієнтованому заході «Підтримка участі українських організацій у конкурсах Програми «Горизонт Європа» з акцентом на напрям ІІ «Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність». Організаторами заходу виступили ГО Агенція Європейських Інновацій» та «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ. Вебінар проводився за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Відкрили захід президент ГО «Агенція європейських інновацій» Іван Кульчицький та начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ, кандидат економічних наук, доцент Ігор Таранов, які зуміли викликати в учасників заходу зацікавленість тематикою, продемонструвавши надзвичайну активність українських організацій-учасників програми.

Генеральний директор директорату розвитку науки МОН України, кандидат технічних наук Григорій Мозолевич розповів про запуск мережі українських Національних контактних пунктів (НКП) Програми «Горизонт Європа». Для цього були здійснені такі кроки: розроблення/оновлення нормативної бази, робота Комісії з відбору НКП, оголошення конкурсу на їх відбір, укладення договорів з МОН та старт діяльності вказаних пунктів. Спікер детально зупинився на чинній нормативній базі проєкту та проєкті наказу МОН «Про затвердження примірної форми договору на виконання функцій НКП Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програми з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021-2025), комплементарної до програми «Горизонт Європа».

Багато корисної інформації щодо можливостей «Офісу Горизонт Європа в Україні» та практичних аспектів формування консорціумів для участі у Програмі «Горизонт Європа» учасникам заходу надали Ігор Таранов та Іван Кульчицький. Учасники дізнались про те, що треба знати і вміти для успіху в програмах ЄС, як подолати можливі труднощі та перешкоди, та які основні етапи підготовки та подання проєктної заявки на конкурси програм ЄС, а також алгоритми і сценарії підготовки спільних заявок.

Надалі спікери заходу Максим Колісник, Надія Наумова, Юлія Ремінська, Таїсія Симочко, Ольга Палеха та Наталія Діденко детально описали особливості участі у програмі Горизонт Європа та в таких їх кластерах, як «Health», «Culture, creativity and inclusive society», «Civil Security for Society», «Digital, Industry and Space» та інших.

Усіма спікерами заходу підкреслювалась виняткова практична та наукова цінність участі в проєктах, а також значна кількість успішних проєктів Програми «Горизонт Європа», які вже діють в Україні. На завершення заходу учасники отримали корисні контакти, які сприятимуть залученню до програми «Горизонт Європа» нових українських учасників.

ВЗГ ХНУВС