У Харківському національному університеті внутрішніх справ проводяться заходи, приурочені до Дня Соборності України. Сьогодні для курсантів та студентів університету, у тому числі й іноземних, кандидатом історичних наук, доцентом кафедри українознавства факультету № 2 Геннадієм Дедуріним було прочитано лекцію «Акт Злуки».

Знайомлячи присутніх з історією, лектор наголосив, що ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Супроводжуючи розповідь слайдами та фотоматеріалами, Геннадій Дедурін розповів, що для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важлива територіальна єдність.

Найбільших успіхів у справі реалізації соборності України було досягнуто в процесі бурхливого піднесення національно-визвольної боротьби українського народу, пов’язаного з крахом, спочатку Російської, а згодом і Австро-Угорської імперії. Українська Центральна Рада, створена на початку березня 1917 року у Києві, стала на чолі боротьби за відродження національної державності України. З перших днів свого існування вона стала об’єднуючим, координуючим і спрямовуючим центром, до якого звідусіль, не тільки з України, а й з інших близьких і далеких країв, потягнулось пробуджене могутнім національно-визвольним рухом українство.

Історія української соборності є повчальною. Вона застерігає: прагнути до єдності, одностайності у ставленні до Батьківщини – конституційний обов’язок кожного громадянина України. Національні інтереси набагато важливіші й живучіші за корпоративні. Адже розбудова в Україні правової, соціальної, демократичної держави вимагає політичної та духовної єдності всіх громадян.

Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки – це не тільки суспільна потреба, а й моральний обов’язок кожного українця.

ВЗГ ХНУВС