З нагоди пам’ятної дати – 22 січня 1919 року в Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся міжкафедральний круглий стіл, приурочений  до Дня Соборності України, а також до 100-річчя подій Української революції 1917–1921 рр. та 100-річчя підготовки кадрів охоронців правопорядку в Харкові (1917–2017 рр.).

У науковому заході взяли участь представники кафедр соціально-гуманітарних дисциплін, загально-правових дисциплін, українознавства, теорії та історії держави і права, міжнародного та конституційного права, соціально-гуманітарних дисциплін, а також представники Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка та ін.

Відкрив наукове зібрання ректор університету доктор юридичних наук, доцент, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. Він відзначив: «Важливо розуміти, що виступати за соборність України сьогодні – означає захищати та зберігати єдність, цілісність її території, створювати умови, завдяки яким відбувалося б єднання людей, які проживають в країні, де б утверджувалися свобода, толерантність, віротерпимість, культура міжнаціональних відносин».

Академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка у своєму виступі зазначив: «Ми продовжуємо будувати нашу державу і повинні враховувати здобутки, ідеї, помилки, які були допущені на перших кроках становлення української державності. Українське державотворення налічує тисячоліття, тож потрібно перекинути місток із минулого у сьогодення, щоб врахувати та використати досвід у справі розбудови сучасної України».

Теми, які висвітлювали у своїх доповідях учасники круглого столу, охоплювали широке коло питань, в яких розглядалися аспекти національно-визвольного руху в Україні,  ідеї, діалектика та історія соборності на початку ХХ століття, конституційний процес УНР доби Директорій, особливості формування правової системи сучасної України, революція та проблеми свободи; права людини та багато іншого.

 

ВЗГ ХНУВС