Наукова бібліотека Харківського національного університету внутрішніх справ презентує віртуальний біографічний нарис, присвячений 175-річчю від дня народження відомої української літераторки, громадської діячки родоначальниці української дитячої літератури Олени Пчілки.

Олена Пчілка (Ольга Петрівна Косач, до шлюбу Драгоманова) народилася 29 червня 1849 р. Вона належить до тих діячів, які невтомною працею на терені української культури зробили значний внесок до духовної скарбниці свого народу. Її перу належать твори багатьох літературних жанрів: драми, комедії, повісті, оповідання, байки, ліричної поезії, поеми, поетичних перекладів. Олена Пчілка - авторка чисельних казок, оповідань і цілої низки п’єс, які ставилися на сцені, організованого нею дитячого аматорського театру.

Людина з широким світоглядом і ґрунтовою освітою Олена Пчілка відома як мистецтвознавиця, критикиня і популяризаторка українського мистецтва, фольклористка та етнограф. Вона любила і знала українську народну творчість, записала багато пісень, обрядів, народних звичаїв, опублікувала дослідницьку працю «Український орнамент». Як справжня майстриня, Олена Пчілка плекала слово й творила його. Дала життя означенню, без якого просто уявити не можна нинішній словник – «мистецтво». З її легкої руки в нашій мові прижилися «переможець», «променистий», «палкий», і українська література поповнилася перекладами Овідія, Гете, Андерсена, Гюго, Гоголя, Міцкевича.

Олена Пчілка належить до числа перших українських жінок-видавців. Разом із Наталією Кобринською заснувала у Львові альманах жінок-письменниць «Перший вінок», була редакторкою-видавчинею журналу «Рідний край» з додатком «Молода Україна». До речі, саме «Рідний край» благословив перші поетичні спроби Павла Тичини і Максима Рильського. Багато сил та енергії віддавала публікації творів своїх колег-письменників, а славнозвісні «Співомовки» С. Рудинського видавала власним коштом.

Національні інтереси були для неї завжди понад усе. «Українства» і «українофільства» не прощав Олені Пчілці ні царський уряд (родина письменниці знаходилася під негласним наглядом поліції), ні караючий меч диктатури пролетаріату – в 1920 році за антибільшовицькі виступи її було заарештовано у Гадячі, але невдовзі випущено – надто одіозною та авторитетною була постать відомої письменниці і громадської діячки, матері Лесі Українки.

Переглянути віртуальний біографічний нарис «Олена Пчілка – світло добра і любові» українською мовою:

https://youtu.be/8BeDYXccshQ?si=xQzrx_yH4RDMLpRk

Переглянути віртуальний біографічний нарис «Olena Pchilka the radiance of goodness and love» англійською мовою:

https://youtu.be/6g4SYcJuQL4?si=fB8BsrZyU9pYz6ky

ВЗГ ХНУВС