Декан факультету № 4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник, підполковник поліції В’ячеслав Марков та доцент кафедри кібербезпеки цього ж факультету кандидат юридичних наук, доцент, підполковник поліції Олександр Манжай взяли участь у регіональному дводенному круглому столі з виявлення та розслідування злочинів торгівлі людьми, вчинених з використанням інформаційних технологій.

Круглий стіл було організовано та проведено у м. Львів за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні в рамках проекту «Посилення кримінального переслідування торгівлі людьми з використанням інформаційних технологій в Україні» за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

Захід було організовано для представників Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської, Волинської областей, а саме для оперативних працівників територіальних підрозділів Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми та Департаменту кіберполіції Національної поліції України, а також слідчих, прокурорів, суддів, національних та міжнародних експертів.

Також участь у заході взяли заступник директора Департаменту сімейної, ґендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України Олена Фаримець – Національний координатор з протидії торгівлі людьми, та начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції України Артем Крищенко.

Під час круглого столу учасники обговорили напрямки підвищення рівня загального розуміння зв’язків між торгівлею людьми, інформаційними технологіями та кіберзлочинністю і визначили шляхи взаємодії у виявленні, попередженні та розслідуванні таких злочинів.

Серед доповідачів були:

– Стівен Реар, представник Департаменту боротьби з дитячою експлуатацією в мережі Інтернет Канадської королівської кінної поліції;

– Маркіян Бем, юрист Європейського суду з прав людини;

– представники Департаменту Інтерполу та Європолу Національної поліції України.

Представники ХНУВС представили учасникам круглого столу «Навчальний курс з виявлення, попередження та розслідування злочинів торгівлі людьми, вчинених із застосуванням інформаційних технологій», який був розроблений за їх безпосередньої участі та призначений для діючих працівників Національної поліції України.

За участі науковців університету для учасників круглого столу було проведено тренінгові сесії, під час яких використовувалися навчальні матеріали із презентованого навчального курсу.

Учасники наголосили на важливості подальшого впровадження навчального курсу з виявлення, попередження та розслідування злочинів із застосуванням інформаційних технологій у сфері торгівлі людьми для правоохоронців, а також на необхідності розробки аналогічного курсу для прокурорів та суддів.

ВЗГ ХНУВС