Сьогодні, як ніколи, миротворча діяльність є вкрай важливим засобом збереження миру та стабільності в неспокійних регіонах нашої планети. Враховуючи зобов'язання України як держави – члена Організації Об'єднаних Націй, представники Національної поліції України беруть участь у миротворчих місіях ООН у різних кутках світу. Серед них – працівники Харківського національного університету внутрішніх справ. Наразі ми згадаємо про далеку країну східної Африки – Республіку Південний Судан, куди два роки потому у чергове довготривале закордонне відрядження у складі миротворчої місії ООН відбув старший викладач кафедри психологій та педагогіки, кандидат педагогічних наук Євген Гаркавцев. Для нього це вже друга місія в Південному Судані, де він виконував завдання із захисту місцевого населення, інспектував місцеві поліцейські станції, був тренером у різних штатах країни в населених пунктах Акобо, Бор, Джуба, Бентіу, Авейль.

З нагоди Міжнародного дня  миротворців ООН, який відзначається 29 травня, майор поліції Євген Гаркавцев поділився  своїми  спогадами та враженнями про місії, в яких брав участь. Він зазначив, що особливої відповідальності від кожного офіцера місії вимагають дуже непрості внутрішньополітичні умови країни перебування. Так, у 2011 році, після 30-річної громадянської війни Півде́нний Суда́н здобув незалежність, але в цій державі Східної Африки досі неспокійно. Після чергової кризи у грудні 2013 року протистояння опозиції та урядових сил перейшло в масштабні бойові дії з жертвами серед мирного населення по всій країні. Під загрозою опинилися життя сотень тисяч місцевих жителів, які, залишивши свої домівки, знайшли притулок у створених  місією ООН таборах із захисту цивільного населення в містах Бентіу, Малакал, Джуба, Вау, Бор, Пібор. Найбільшим у країні та в історії людства є табір біженців, розташований у м. Бентіу штату Юніті, з кількістю біженців понад 132 тис. осіб. Цей регіон вважається одним із найнебезпечніших у Південному Судані. Саме у цьому таборі миротворці різних країн світу виконують поставлені завдання у надзвичайно тяжких умовах підвищеної небезпеки. Однак під безпосередньою загрозою, під час обстрілів або нападів на табір, відповідальність миротворців за захист мирних людей, долі яких зруйнувала війна, лише збільшується.

Сьогодні майор поліції Євген Гаркавцев обіймає на посаду офіцера-адміністратора по роботі з персоналом у польовому офісі м. Авейль, штату Північний Бахр-ель-Газаль. До його службових обов'язків входить не лише робота з документацією з кадрових питань, а й активна участь у місцевих та дальніх патрулюваннях у регіоні, нарадах окружної бази ООН та місцевої поліції Південного Судану, надання практичної допомоги в рамках власного досвіду, набутого за часи служби в карному розшуку, службах роботи з персоналом та охорони громадського порядку, велике значення мають науково-теоретичні та системні знання фахового викладання в університеті. Під час відпусток Євген Гаркавцев неодноразово зустрічався з курсантами ХНУВС, проводив творчі бесіди та презентації з міжнародної діяльності.

Служба в місії ООН дає унікальну можливість удосконалення практичного досвіду праці в міжнародній команді та вимагає від миротворців постійного вдосконалення знань і навичок, взаємодопомоги та взаємозаміщення,  гідного ставлення до представників усіх материків світу з більш, ніж 100 країн-учасників місії ООН у Південному Судані. Миротворці активно допомагають цивільному населенню Південного Судану, особливо хворим на малярію дітям, під час проведення «Донорських днів». Представник університету зазначив, що багатьох іноземних колег об’єднує членство в Міжнародній Поліцейській Асоціації  – IPA (International Police Association).

Керівництво поліцейської місії ООН не раз зазначало, що українські офіцери-миротворці демонструють професіоналізм вищої проби та найкращі риси характеру, проявляючи високий рівень гуманізму, та займають відповідальні і ключові позиції, мають високу оцінку з боку іноземних колег.

Також  Євген Гаркавцев відзначив колег-миротворців із ХНУВС – Василя Корнієнка,Тимофія Колісника, Максима Левицького, разом з якими він ніс службу, представляючи українські правоохоронні органи у складі поліції ООН та охороняючи мир і спокій людей далеко від рідної Батьківщини.

ВЗГ ХНУВС