29 травня у світі відзначається Міжнародний день миротворця Організації Об’єднаних Націй       (англ. – International Day of  United Nations Peacekeepers). З 2003 року Генеральною Асамблеєю ООН запропоновано відзначати цю дату як день вшанування пам’яті тих, хто віддав своє життя заради миру та безпеки, а також у знак поваги тим, хто служив і продовжує служити на варті миру та порядку під блакитним прапором ООН.

Історія участі незалежної України в міжнародних операціях з підтримки миру та безпеки ООН бере свій початок з липня 1992 року, в колишній Республіці Югославія. Із того часу близько 10 000 військовослужбовців ВСУ та працівників ОВС України взяли участь у миротворчих операціях ООН в Косово, Боснії та Герцеговині, Демократичній Республіці Конго, Судані, Ліберії, Південному Судані тощо. Є серед них ті, хто проходив службу та навчання в Харківському національному університеті внутрішніх справ: Олексій Теличкін, Тимофій Колісник, Дмитро Горбач, Анатолій Коршенко, Валентина Почуєва, Алла Ралко, Надія Задко, Юлія Юрєвич, Юлія Величко, Вадим Коршенко, Віталій Кийков, Ія Бабіч, Роман Бойко, Сергій Мазуров, Василь Корнієнко, Тетяна Микулець, Євген Гаркавцев, Максим Левицький, Андрій Сорока, Сергій Харламов, Андрій Бутенко, Дмитро Шабанов, Віктор Авраменко та ін. Офіцери з честю та гідністю представляли Україну на міжнародному рівні.

Сьогодні національний персонал поліції України несе службу під прапором ООН в далекій Африці, в Європі та на острові Кіпр. Серед головних завдань, які виконують поліцейські, – конвоювання гуманітарної допомоги та патрулювання територій, тренування та надання порад місцевій поліції, організація роботи штабів місій ООН тощо.

 Компетентність, високий професіоналізм і стресостійкість українських миротворців неодноразово відзначалися керівництвом місій та Департаменту миротворчих операцій ООН.

Хотілося б усіх своїх колег привітати із цим святом і побажати міцного здоров’я, миру та злагоди!

 

З повагою,

підполковник поліції

Василь Корнієнко,

старший викладач кафедри

криміналістики та судової експертології

факультету № 1 ХНУВС