Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні проблеми адміністративного права та процесу» проходить у Харківському національному університеті внутрішніх справ і приурочена до 100-річчя підготовки охоронців правопорядку у Харкові, яке відзначатиметься у листопаді 2017 року. Свої тези за тематикою конференції надіслали представники багатьох вищих навчальних закладів України та науково-дослідних установ, прокуратури, практичних підрозділів Національної поліції України, Національної гвардії України та ін.

Як зазначив ректор університету, доктор юридичних наук, доцент генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, конференція присвячена актуальним проблемам розвитку теорії адміністративного права та процесу, які потребують переосмислення з урахуванням сучасних світових тенденцій формування правових доктрин, державного будівництва, процесу адаптації вітчизняних правових джерел до законодавства Європейського Союзу.

Адміністративно-правова наука має сприяти суспільному розвитку шляхом вироблення обґрунтованих рекомендацій насамперед щодо удосконалення механізмів здійснення виконавчої влади та національного законодавства і регулювати відносини у цій сфері. В самій теорії адміністративного права та процесу існує чимало проблемних, дискусійних питань, вирішення яких потребує публічного обговорення. «Зважаючи на профіль університету, – зазначив Валерій Сокуренко, – актуальними є питання щодо удосконалення адміністративно-правового регулювання у сфері забезпечення публічного порядку і безпеки підрозділами Національної поліції України. Корисними будуть також рекомендації з приводу теоретичного забезпечення викладання дисциплін адміністративно-правового блоку у вищих навчальних закладах юридичного профілю та інші питання».

Професор кафедри адміністративного права і процесу член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Сергій Гусаров відкриваючи конференцію, підкреслив важливість винесених на розгляд конференції питань, адже серед основних напрямів внутрішньої політики держави сьогодні особливого значення набуває наближення органів публічної адміністрації до населення для забезпечення та реалізації основних прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб. Дослідження, які проводяться в цій галузі, дають можливість виробити стратегічні цілі та напрямки реформування органів публічної адміністрації як з огляду на потреби нормотворення, так і правореалізації.

«Складність питання полягає у тому, що адміністративне законодавство, яке ми отримали у спадок від Радянського Союзу, має бути кардинально оновлено, – підкреслив Сергій Миколайович. – Його основні положення, норми та спрямованість потребують нової редакції, нового тлумачення і, відповідно, реалізації».

Життя не стоїть на місці, відбуваються різні зміни в суспільстві, що вимагають відповідних коректив у всіх сферах суспільного буття. Соціальна орієнтація адміністративного права – ось на чому сьогодні акцентують увагу дослідники. Досить згадати про діяльність з надання населенню адміністративних послуг, в якій найяскравіше проявляється ця орієнтація.

З іншого боку – в діюче адміністративне законодавство постійно вносяться зміни, воно оновлюється та перебуває у динаміці, і це викликає складнощі у правозастосовній практиці. Тож учасники конференції нинішнього наукового заходу мають на меті висвітлити основні ідеї, спрямовані на подальший розвиток вітчизняного адміністративного права та виробити ряд конкретних рекомендацій і пропозицій, які варто впроваджувати у правотворчу та правореалізаційну сферу.

Усі матеріали виступів, які були надіслані до оргкомітету, опубліковані у збірнику тез і виступів конференції, який отримав кожний учасник заходу.

 

ВЗГ ХНУВС