Всесвітній день протидії торгівлі людьми було проголошено 30 липня Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення інформованості громадськості про тяжке становище мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також для заохочення громадян  активно допомагати та протидіяти цьому злочину.

За період з 1991 по 2016 роки в Україні за даними Міжнародної організації з міграції від торгівлі людьми постраждало понад 120 000 осіб. Сьогодні через воєнний конфлікт на Сході України, як і в аналогічних ситуаціях в інших країнах, спостерігається тенденція поширення торгівлі людьми в різних її формах, тому, боротьба з цим явищем є одним із пріоритетних напрямів діяльності уряду України у сфері захисту прав людини.

За даними групи експертів Ради Європи з питань боротьби з торгівлею людьми (ҐРЕТА) в Україні спостерігається значне зростання кількості випадків торгівлі людьми з метою трудової експлуатації, починаючи з 2010 року. Серед постраждалих від торгівлі людьми збільшується кількість осіб чоловічої статі, значною залишається кількість неповнолітніх. Поширена серед іншого й торгівля людьми з метою використання їх як донорів для трансплантації органів і тканин, а також для некомерційного рабства в таких формах, як примусове заміжжя, примусова вагітність, фіктивне вдочеріння (усиновлення). Також для України залишається актуальною проблема сексуальної експлуатації дітей.

Слід зазначити, що законодавством України особам, постраждалим від торгівлі людьми,  гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації тощо), враховуючи їх особисті потреби в тому числі одноразова матеріальна виплата.

Більше інформації можна отримати на сайті представництва Міжнародної організації з міграції в Україні за посиланням: http://stoptrafficking.org/uk .