У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся круглий стіл «Правоохоронна функція держави: теоретико-методологічні та історико-правові проблеми». Відкрив конференцію перший проректор навчального закладу кандидат педагогічних наук, підполковник поліції Дмитро Швець. Він передав вітання учасникам конференції від ректора університету доктора юридичних наук, генерала поліції третього рангу Валерія Сокуренка і підкреслив важливість тем, обраних для обговорення. У своєму виступі Дмитро Швець зазначив, що виклики, які сьогодні стоять перед органами системи МВС, пов’язані з їх спроможністю забезпечити захист конституційних прав і свобод громадян, здатністю протистояти злочинності та іншим негативним соціальним проявам. Це вимагає і нових підходів у підготовці кадрів для правоохоронної системи України. Тож, побажав учасникам наукового зібрання плідної праці, творчого натхнення та результативних дискусій у вирішенні поставлених завдань. Академік Національної академії правових наук України доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка проаналізував історико-правові аспекти українського державотворення, їх вплив на формування вітчизняної правоохоронної системи. Олександр Маркович підкреслив, що сильною і розвиненою може бути та держава, в якій є сильні правоохоронні органи. Тому побажав учасникам круглого столу не зупинятися у науковому пошуку, пропонувати нові сучасні методи боротьби зі злочинністю,  орієнтуючись на очікування громадян.

Під час виступів учасники конференції зазначили, що визначальною рисою сучасного етапу розвитку України є перебування держави на марші реформ, що здійснюються у різних сферах соціального життя, у тому числі й у секторі національної безпеки. Міністерство внутрішніх справ України та органи, діяльність яких воно координує (Національна поліція, Національна гвардія, Державна прикордонна служба, Державна служба з надзвичайних ситуацій, Державна міграційна служба) є важливою частиною даного сектору.

Характерною особливістю українського сьогодення є комплексний характер загроз, зумовлений поєднанням зовнішніх і внутрішніх безпекових чинників, серед яких, зокрема: складна криміногенна ситуація у державі, високий рівень корупції та організованої злочинності. Ситуація ускладнюється тим, що гібридна війна, яка сьогодні йде на сході нашої країни, сприяє розповсюдженню по всіх регіонах України неконтрольованої кількості зброї та вибухових пристроїв. Звісно, що реагування на такі загрози має носити системний характер, здійснюватися за єдиним задумом та єдиним керівництвом із гнучким застосуванням усіх наявних сил і засобів.

Правоохоронні органи України мають запропонувати сучасні методи боротьби зі злочинністю, а також орієнтуватися на очікування громадян щодо принципів і способів діяльності. Це принципи служіння як потребам окремих громадян, так і суспільним групам та суспільству в цілому; відповідальність поліції перед законом, а не перед урядом; захист прав; прозорість діяльності поліції.

Сучасні реалії вимагають від органів системи МВС, зокрема, від Національної поліції України, суттєвих трансформаційних змін на основі сучасної правоохоронної ідеології, цілісної концепції та відповідної законодавчої бази з тим, щоб забезпечити реалізацію стратегічних пріоритетів поліцейської діяльності відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства.

Ключовими, незмінними ідеями у процесі подальших реформ мають залишатися політична нейтральність, боротьба з корупцією, підвищення культури службової діяльності правоохоронців. Визначальну роль у формуванні національної поліцейської моделі відіграють навчальні заклади системи МВС, які здатні не лише транслювати майбутнім правоохоронцям необхідні професійні знання, а й виховати їх як патріотично налаштованих громадян, для яких права і свободи людини, суверенітет держави – це не пусті слова, а девіз «Служити та захищати!» стане життєвим гаслом.

 

ВЗГ ХНУВС