8 листопада виповнюється 100 років від дня народження видатного українського правознавця, криміналіста, доктора юридичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Михайла Васильовича Салтевського.  Академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка взяв участь у відкритті відновленого Меморіального комплексу. У церемонії відкриття також взяли участь перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, представники Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені заслуженого професора М.С. Бокаріуса, друзі та учні професора. Пам’ятник було відкрито за ініціативи колектива інституту та підтримки міського голови. За спогадами колег та друзів Михайло Васильович був надзвичайно інтелігентною, чемною та порядною людиною. Його життєвий та професійний шлях – це взірець мужності, патріотизму, високої моральності та відданості обраній справі.

Він пройшов Другу світову війну, був розвідником, брав участь в битві за Ленінград, звільняв Варшаву і брав Берлін. Після закінчення війни став працювати у Харківському НДІ судових експертиз імені заслуженого професора М. С. Бокаріуса.

Протягом усього життя Михайло Васильович плідно займався науково-дослідницькою та науково-педагогічною діяльністю. Він досліджував загальні проблеми криміналістики, криміналістичної техніки, судової експертизи, теорії доказів у кримінально-процесуальному та інформаційному праві, комп'ютерній інформації. Михайло Васильович – автор понад 220 наукових праць, зокрема 10 монографій, 4 підручників, 15 навчальних посібників. Підготував кілька тисяч юристів-практиків, слідчих, експертів, суддів. Під його науковим керівництвом 5 учнів стали докторами юридичних наук і понад 40 –  кандидатами юридичних наук.

Згадуючи Михайла Васильовича Салтевського,  Олександр Маркович Бандурка,  зазначив, що ціла низка відкриттів, таких, як фоторобот, пошук по слідах ніг, були зроблені саме криміналістом Салтевським. «І вже з Харкова ці відкриття набули поширення не тільки в Україні, але й за її межами. Це була людина-самородок, прекрасний оратор», – зазначив Олександр Маркович.

За словами представників колективу Харківського НДІ судових експертиз імені заслуженого професора М. С. Бокаріуса, вони планують відновити меморіальну дошку легендарному вченому.

 

ВЗГ ХНУВС