Моніторинг поширення наркотиків серед молоді м. Харкова «Молодь та наркотики» здійснюється соціологами Харківського національного університету внутрішніх справ вже 22 роки. Соціологічні виміри за даною методикою здійснювались в 1995, 1997, 1999, 2001, 2004, 2005, 2008, 2011, 2014 та 2016 роках. Чергове опитування було проведено у березні-травні 2017 року, також паралельне опитування респондентів у формі паперового анонімного анкетування (N=2492) та у формі Інтернет-опитування (N=843).

Це дослідження здійснюється у рамках Програми забезпечення публічної безпеки та порядку у Харківській області, за підтримки Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, Соціологічної Асоціації України (науково-дослідницького комітету з питань соціології права та девіантної поведінки) та технічної підтримки Центру Дослідження Залежностей Мічиганського Університету (дослідницька платформа Qualtrics).

Результати дослідження: споживання психоактивних речовин
Загальне спостереження дозволяє зробити висновок – протягом останніх років загальне споживання наркотичних речовин серед молоді стабілізувалось. За даними 2017 року приблизно чверть молоді (24,2% паперове та 24,7% веб-опитування) повідомила, що має досвід вживання наркотиків. Більша частина з цієї групи «зізнається» в обмеженій кількості проб, а не регулярному споживанні. Процент регулярних споживачів наркотиків серед молоді не перевищує 1,2% (2,7% у разі веб-опитування).
За ступенем розповсюдженості вже багато років «перше місце» зі значним відривом займає вживання препаратів коноплі (22,8%). Друге місце - чифір (5,8%). На третьому та четвертому місцях т.з. дизайнерські наркотики «Спайс» (5,6%) та «Сіль» (4,3%). На п'ятому місці ЛСД (3,8%). Приблизно така картина спостерігалася і рік тому. Щодо динаміки споживання окремих класів наркотиків серед молоді – відмічається зростання популярності т.з. «Дизайнерських наркотиків» та зростає кількість регулярних споживачів конопель.

Загальна кількість споживачів конопель серед молоді у 2017 році склала 22,8% (23,8% у веб-опитуванні). Кількість епізодичних та регулярних споживачів препаратів коноплі збільшилась. Також збільшилася кількість тих, хто робить одиничні проби, і потім не повертається до вживання конопель.

Можна виділити три головних спостереження відносно динаміки споживання наркотиків:

1)      ми фіксуємо стабілізацію споживання наркотиків;

2)      на фоні загальної стабілізації споживання наркотиків відбувається внутрішня трансформація, яка проявляється у збільшенні споживання одних речовин і зменшенні інших. Зростає споживання дизайнерських наркотиків, опіатів та стимуляторів, а також транквілізаторів, снодійних засобів та інгалянтів;

3)      зросло число регулярних споживачів наркотиків, практично, по всіх позиціях із запропонованого списку. Подібний висновок підтверджують і дані веб-опитування.

Споживання алкоголю залишається відносно стабільним – його вживали 85,7% молодих харків'ян. За останні роки ця цифра практично не змінювалась. Не змінилася й частина тих, хто вживає алкоголь регулярно – 10,5% у 2016 році і 10,5% у 2017 році.

Дещо змінилася структура споживаних молоддю спиртних напоїв. Звертає на себе увагу те, що зростання у 1999 та 2008 роках та зменшення у 2011 та 2014 роках споживання пива та міцних спиртних напоїв відбувались разом. Цю тенденцію підтримувало і споживання слабоалкогольних коктейлів. Але у 2017 році тенденція змінилася – суттєво зросло споживання сухого вина та слабоалкогольних коктейлів, а споживання міцних спиртних напоїв та пива зменшилось. У разі веб-опитування ми спостерігаємо низькі показники по всіх видах алкогольних напоїв.

Тютюнопаління залишається розповсюдженою і, нажаль, стабільною формою адиктивної поведінки. Ми спостерігаємо незначні коливання кількості споживачів тютюнових виробів, так у 1999 р. курило 59,2% молодих харків'ян, у 2001 р. – 64,3%, в 2005 р. – 66,4%, у 2008 р. – 64,8%; у 2011 р. – 66,8%; у 2014р. – 61,5%, у 2016р. – 53,3%, а у 2017 – 66,4%. Кількість регулярних споживачів тютюну серед молоді також збільшилась до 14,8% (після зниження до 11,2% у 2014 році).

У 2016 році введено новий показник у список психоактивних речовин – електронні сигарети. За даними опитування, пробували курити електронні сигарети 50,7% опитаних (у 2016 – 45,5%), а 2,6% курить електронні сигарети регулярно.

Контакти з суб’єктами нелегального обігу наркотиків

Можна говорити про те, що після суттєвого зменшення контактів молоді з суб’єктами нелегального обігу наркотиків в період з 2001 до 2014 років знову зафіксовано зростання цього показника. Всього з продавцями наркотиків у 2017 році зустрічались 21% респондентів, тоді як в 2001 р. – 31,4%; в 2005 р. – 22%, в 2008 р. – 24,5%, в 2014 р. – 13,1% а у 2016 – 19%.

Вживання наркотиків у соціальному оточенні респондентів

За даними моніторингу серед молоді відбувається збільшення кількості контактів з особами, що вживають наркотичні речовини. Також збільшується кількість тих, хто попадав в ситуацію, коли в його присутності вживали наркотики. У 2017 році спостерігається певне збільшення контактів з продавцями наркотиків (на 1,8%), що може свідчити про порушення стабілізації наркоситуації в середовищі учнівської молоді та потребує подальшого вивчення.

Оцінка гостроти алкогольних та наркотичних проблем

Протягом останніх років ми спостерігаємо стабілізацію суб’єктивної оцінки гостроти алкогольних та наркотичних проблем, причому проблема наркоманії оцінюється як більш серйозна, ніж проблема алкоголізму, не дивлячись на його несумірні більші масштаби розповсюдження. У 2017 році оцінка гостроти проблеми алкоголізму та наркоманії залишається стабільно високою.

Оцінка доступності наркотиків

Протягом усіх років спостереження молодь у цілому схиляється до того, що наркотики в Харкові дістати скоріше легко, ніж важко, але їх доступність повільно зменшується.

Відношення до споживачів наркотиків

У свідомості молодих харків’ян існує «негативний стереотип» споживача наркотиків, але в цілому ми спостерігаємо серед молодих харків’ян тенденцію до повільного зменшення соціальної дистанції з наркоманами (індекс соціальної дистанції за шкалою Богардуса в 2017 році склав 6,04). Толерантність до споживачів наркотиків стабільно збільшується.

Ставлення до споживання наркотиків та алкоголю

Закономірності, що стосуються уявлень молодих харків’ян про вживання наркотиків і алкоголю проявляються в «звуженні» його допустимих меж. Дослідження мотивів споживання наркотичних речовин та алкоголю молодими людьми виявили, що мотиваційна структура адиктивної поведінки не змінюється протягом останніх 10–15 років і має загальну тенденцію до зниження мотиваційної напруги (загальної генералізації мотивів споживання). У структурі, як алкогольної так і наркотичної мотивації, домінують по-перше соціальні мотиви – групового тиску та існування традицій і стереотипів вживання, по-друге прагнення до задоволення та прагнення позбутись неприємних почуттів.

Стан профілактики наркотичної залежності серед учнівської молоді

Спостерігається негативна динаміка кількості профілактичних втручань у молодіжне середовище. Найбільша профілактична активність відбувається у навчальних закладах та дома. Найменшу активність серед молоді в проведені профілактичних бесід і консультацій традиційно проявляють лікарі та працівники правоохоронних органів. Основними каналами інформації про наркотики для молоді є ЗМІ та інтернет.

Розповсюдженість азартних ігор та комп’ютерної залежності серед молоді

У порівнянні з попередніми роками (2008-2016) інтерес до азартних ігор серед молоді не зростає. Серед різних видів азартних ігор у  молоді найбільш розповсюджена гра в карти. Далі за розповсюдженістю – тоталізатор та комп’ютерні «ігри на гроші». Популярність гральних автоматів зменшується, а тоталізатора – зростає. Найменш розповсюдженою виявилась гра в казино. Поступово та рівномірно збільшується кількість часу, яку молодь витрачає на користування електронними пристроями для роботи і навчання, спілкування, ігор. При цьому зберігається основна тенденція – найменшу кількість годин витрачають на ігри, більше на спілкування та розваги, а найбільше часу респонденти приділяють використанню комп’ютера та інших електронних пристроїв для навчання та роботи.

Зі Звітом можна ознайомитись у Репозиторії ХНУВС за посиланням:http://dspace.univd.edu.ua/xmlui/handle/123456789/2536

Цитування: Сердюк О. О. Молодь та наркотики – 2017 : Науковий звіт за результатами соціологічного моніторингу розповсюдження наркотиків та інших форм залежності серед молоді м. Харкова : [науковий звіт / Сердюк О. О., Базима Б.О.] ; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : ХНУВС, 2017. – 62 с. DOI: 10.13140/RG.2.2.24377.47200

Пряме посилання на скачування: 

http://univd.edu.ua/scienceactivity/index.php?usid=60&fid=1649