У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся Всеукраїнський науково-практичний круглий стіл «Сучасні питання фізичної підготовки працівників підрозділів МВС України в рамках реалізації концепції реформування освіти в МВС України».

Учасниками круглого столу стали – науковці, ад’юнкти, аспіранти, викладачі ВНЗ, а також працівники правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор навчального закладу, доктор юридичних наук, доцент, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. Він зазначив, що питання, які розглядаються сьогодні є надзвичайно актуальними не тільки для системи МВС України, але й для всієї держави. Про це свідчить, зокрема й те, що у 2016 році Указом Президента України від 9 лютого 2016 року № 42 була затверджена Національна стратегія з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація». Завданнями цього документу визначено: розроблення комплексу показників для оцінки рівня фізичного здоров’я різних груп населення; формування ціннісного ставлення юнацтва та молоді до власного здоров’я, покращення фізичного розвитку та фізичної підготовленості з урахуванням вимог майбутньої професійної діяльності; збільшення кількості загальнодоступних спортивних заходів для активного сімейного відпочинку в місцях масового відпочинку громадян; залучення інститутів громадянського суспільства, у тому числі молодіжних та дитячих громадських організацій, до проведення заходів з підвищення оздоровчої рухової активності населення; модернізація в навчальних закладах системи фізичного виховання, яке має бути органічно поєднане з іншими компонентами здорового способу життя; посилення відповідальності керівників навчальних закладів за забезпечення, розвиток і модернізацію фізичного виховання та належний рівень рухової активності.

Зазначені завдання є визначальними й для повсякденної діяльності вищих навчальних закладів МВС України, які здійснюють підготовку курсантів, а також підвищення кваліфікації працівників Національної поліції, зокрема з напрямів удосконалення загальної фізичної підготовленості, а також застосування навичок спеціальної фізичної підготовки під час несення служби.

Питання фізичної підготовки також були предметом обговорення міжвідомчої семінар-наради «Актуальні питання реалізації Концепції реформування освіти в Міністерстві внутрішніх справ України», що проводилася з керівниками вищих навчальних закладів МВС 28 вересня 2017 року на базі нашого університету. Учасники семінару-нараду наголосили на тому, що оптимізація фізичної підготовки, удосконалення форм та методів її викладання є важливими в контексті реформування освіти в системі МВС України, приведення її у відповідність до вимог практичної діяльності, оскільки на сьогодні існує нагальна потреба у розвитку та удосконаленні навичок та вмінь поліцейських.

Валерій Васильович наголосив, що напрацювання сьогоднішнього наукового заходу дадуть змогу підвищити якість фізичної підготовки поліцейських та курсантів, наблизити їх до головної місії – служити людям та захищати їх.

До учасників круглого столу звернулися академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, генерал-полковник міліції Олександр Бандурка та від імені Голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної  начальник Управління у справах молоді та спорту ХОДА Віталій Кириленко.

Усі питання, винесені на розгляд учасників круглого столу, викликали жваві обговорення та дискусії. За тими думками, які були висловлені науковцями, практичними працівниками органів Національної поліції, будуть зроблені висновки та надані рекомендації до Міністерства внутрішніх справ України.

 

ВЗГ ХНУВС