Майже 800 молодих працівників новоствореного підрозділу патрульної служби Харкова прийняли Присягу працівника поліції. В урочистих заходах взяли участь Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, перший заступник міністра Ека Згуладзе, голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін. Також на урочистостях були присутні – голова Харківської обласної ради Сергій Чернов,  ректор  Харківського національного університету внутрішніх справ Сергій Гусаров, начальник ГУ МВС України в Харківській області Анатолій Дмитрієв, начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Пивовар, прокурор Харківської області Юрій Данильченко, голова Правління Української Гельсінської Спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, батьки та рідні працівників поліції.

Отримавши дозвіл від Прем’єр-міністра України на проведення церемонії Присяги, начальник управління патрульної служби м. Харків Євген Мельник зачитав перед строєм слова Присяги, які повторювали за ним майбутні поліцейські. Прозвучав Гімн України.

До поліцейських та усіх присутніх звернувся Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, який привітав усіх і зазначив, що нові поліцейські Харкова – це молоді люди, які прийняли для себе рішення змінювати країну: «Вони змінили своє життя для того, щоб кожен, хто ходить вулицями Харкова, був упевнений, що це безпечно, щоб кожна родина і дитина була під захистом нових українських поліцейських і отримала допомогу».

Глава Уряду звернувся до всіх харків'ян допомогти новим патрульним, на яких вони будуть покладатися, але які потребуватимуть підтримки, щоби дати їм можливість себе реалізувати: «Не кожен з них ще усвідомлює, яка велика і висока відповідальність на них. Ця відповідальність – виправдати віру і довіру, які кожен з вас має по відношенню до нового поліцейського. Певен, що ви їх підтримаєте. Певен, що нова харківська поліція виправдає довіру кожного жителя міста».

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков також наголосив, що новим поліцейським необхідна підтримка громадян міста. «Без харків’ян не буде змін. Нам потрібна ваша підтримка. Я впевнений, що в Харкові буде найкраща патрульна поліція… Поліція – це ритм порядку, у якому кожен може творити. Необхідно, щоб усі знали – на вулиці стоїть не та людина, яка звикла кришувати, а людина, яка буде служити й захищати – новий український поліцейський».

Вітаючи нових поліцейських, перший заступник Міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе зазначила: «Через вас, наша держава демонструє чого вона прагне.  А вона прагне бути такою державою, яка стоїть на законі, а не над законом, щоб слугувати людям… Вітаю вас, ви сьогодні заступаєте на службу, щоб захищати саме ці принципи», –  підкреслила Ека Згуладзе.  Також вона додала, що під час виконання Гімну України, її завжди зачіпають за живе слова про свободу та незалежність держави: «Це дуже важливе послання, яке ви повинні донести до кожного, що Україна – це вільна держава вільних жінок і вільних чоловіків. І щоб донести цю думку, ви також повинні бути вільними. Вільними від корупції, сигми, страхів, впливу, тому що тільки вільна людина може правильно слугувати закону. Це привілей вільної людини жити й працювати так, щоб оголити усіх тих не вільних, які бажають нас тримати у тюрмі хаосу беззаконня».

«Я знаю, ви – розумні, чесні, патріотичні, – сказав у своєму виступі Ігор Райнін. – Це усе притаманне харків’янам. Ми  – єдина команда, ми –  разом: поліція і Харків. Хочу сказати, що ви завжди можете розраховувати на підтримку обласної адміністрації і харків’ян. Ми прагнемо взаємності, і упевнені в тому, що у Харкові будете наводити законний і чесний порядок. Наше кредо – перед Законом усі рівні».

З теплими настановами звернувся до поліцейських і правозахисник, харків’янин Євген Захаров. Він побажав їм успіхів у службі, а на згадку про наполегливу та плідну сумісну працю отримав від Арсена Авакова друкований екземпляр Закону України «Про Національну поліцію».

Під час урочистостей представниками уряду були відзначені  поліцейські – колишні працівники органів внутрішніх справ, які постраждали під час терористичного акту на річницю Революції Гідності біля Палацу Спорту у Харкові. Вони отримали осколкові поранення від вибухового пристрою. Це – Дмитро Скрипка і Максим Жук. Медаль «Захиснику Вітчизни» Дмитру Скрипці вручили Арсеній Яценюк та Арсен Аваков.  Максим Жук отримав цю нагороду раніше. Також їм вручили подарункові екземпляри Закону України «Про Національну поліцію».

Серед нинішніх поліцейських багато титулованих спортсменів у різних видах спорту, які своїми спортивними досягненнями гордо піднімали Прапор України на міжнародній арені. Так, наприклад очільник Харківської патрульної поліції Євген Мельник – восьмиразовий чемпіон з греблі на байдарках, а  Денис Гречишников, нині вже поліцейський, на останньому чемпіонаті світу по таеквондо виборов золото та срібло. Наручний годинник із символікою МВС та вишиванку з логотипом «Моя нова поліція» отримав і Артем Чуприна, який саме цього дня святкував свій 24-й день народження.

По закінченні урочистостей, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков відповів на численні запитання представників мас-медіа.

Рідні та близькі поліцейських, які щойно склали Присягу, вітали одне одного зі знаменною подією та фотографувалися на згадку.

 

ВЗГ ХНУВС