Декан факультету № 4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ підполковник поліції В’ячеслав Марков та старший викладач кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки цього ж факультету майор поліції Олексій Рвачов взяли участь у Харківському прес-клубі. Тема обговорення – «Сучасні технології на захисті дитини». У засіданні, яке проходило в онлайн-режимі також взяли участь начальник Департаменту авіації спеціального призначення, голова громадського формування «Цивільний повітряний патруль» Юрій Покусай та головний спеціаліст Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Фролов.

Основну увагу доповідачів було присвячено проблемі розшуку зниклих дітей. У своїх виступах вони надали батькам поради щодо вчинення необхідних дій у разі зникнення дитини. Було акцентовано увагу на необхідності навчити дитину повідомляти дорослих про те, куди вона йде, о котрій годині збирається повернутися, а також запровадження у сім’ї фрази-індикатора, у разі озвучення якої дитиною, дорослі розуміють що вона потрапила у ситуацію, що загрожує її життю чи здоров’ю. Також дитина має знати –якщо вона загубилася у публічному місці, то необхідно звернутися по допомогу до людей у форменому одязі, наприклад, поліцейських, військових, охоронців, медиків тощо.

В’ячеслав Марков озвучив статистичні дані по Харківській області за останні п’ять місяців поточного року щодо кількості правопорушень, скоєних дітьми, та правопорушень, скоєних щодо дітей. В’ячеслав Валерійович також навів дані щодо кількості випадків зникнення дітей та кількості дітей, місце знаходження яких ще й досі не встановлено. Він звернув увагу, що ефективний розшук дитини залежить від того, як швидко дорослі повідомлять правоохоронні органи про факт зникнення дитини. Важливою є кожна хвилина і зволікання в такому випадку є неприпустимим.

Олексій Рвачов поінформував про можливість використання програмно-апаратних GPS-трекерів: мобільних телефонів у вигляді наручних годинників та програмних додатків для мобільних пристроїв. Завчасне придбання та налаштування таких засобів допомагає вчасно виявити факт перетинання дитиною території, на якій вона повинна знаходитися, а в разі зникнення дитини, – встановити останнє місце її знаходження.

Підсумовуючи виступити усіх доповідачів, експерти звернулися до батьків: у разі виявлення ними факту зникнення дитини, потрібно не зволікати, а одразу повідомляти про це правоохоронні органи для організації розшуку дитини «по гарячих слідах», у так звану «золоту годину».

ВЗГ ХНУВС