У межах курсу «Фізіологія вищої нервової діяльності та основи психофізіології» відбулося бінарне заняття, на якому начальник відділення психологічного забезпечення ВКЗ ХНУВС підполковник поліції Наталія Новікова продемонструвала студентам-психологам першого курсу факультету № 6 роботу діагностичного приладу «Поліграф».

Фахівець розповіла про особливості роботи приладу, а також основні процедурні моменти. Вона вказала, що стандартні запитання задаються завжди, незалежно від причини застосування поліграфа, наприклад, уточнення паспортних даних, а спеціальні (відповідної тематики) – додають у випадку розслідування злочину.

Наталія Новікова зазначила, що опитування завжди задається в певному порядку, розробленому американськими вченими, але вдосконаленому під реалії сьогодення. Дотримання черговості дуже важливо, оскільки дозволяє поліграфологу зробити правильні висновки після закінчення тестування. Всі запитання складені таким чином, щоб тестований міг дати на них однозначну відповідь – «Так» або «Ні». Відхилення від цього стандарту не допускаються.

Запитання розділяють на три групи: нейтральні, контрольні та релевантні, а процедура тестування складається з п'яти основних стадій.

Також на занятті було розглянуто психофізіологічні реакції, які фіксує прилад.

ВЗГ ХНУВС