Чорнобиль для України став тяжким і виснажливим випробуванням, що залишив глибокий слід не лише в пам’яті, а й в долях людей. Трагедія зачепила всіх. Сталася аварія, вражаюча за своїми масштабами: величезний викид радіації, понад три мільйони постраждалих, сотні тисяч людей покинули свої домівки.

На захист стали ліквідатори, сміливі й мужні люди, у перших рядах яких були й правоохоронці. Жертвуючи власним життям і здоров’ям, вони зупинили катастрофу, не дали їй стати ще масштабнішою. Ціна боротьби з невидимим лихом виявилася дуже високою. Ми, українці, пам’ятаємо і завжди будемо пам’ятати ці незагоєні рани, які довгі роки нагадують про себе страшними діагнозами,  довідками про інвалідність, і, навіть, смерть.

Громадською організацією «Українська Асоціація «Чорнобиль» органів та військ МВС» проводиться акція всенародного вшанування чорнобильців-ліквідаторів. Усім, хто бажає приєднатися до цієї акції пропонується перерахувати добровільний внесок у розмірі одноденної заробітної плати для надання благодійної соціальної допомоги чорнобильцям та членам сімей померлих.

Колектив ВЗГ ХНУВС