Харківський національний університет внутрішніх справ – це сучасний, з міцною науковою, навчальною та матеріально-технічною базою та славетними традиціями заклад вищої освіти системи МВС, де висококваліфікований науково-педагогічний колектив навчає та виховує молодих фахівців.

В університеті здійснюється навчання за державним замовленням і за кошти фізичних та юридичних осіб: факультет № 1 (слідства), факультет № 2 (кримінальної поліції), факультет № 3 (превентивної діяльності), факультет № 4 (кіберполіції), факультет № 5 (для працівників Національної поліції України), факультет № 6 здійснює навчання за кошти фізичних та юридичних осіб студентів, у тому числі іноземних громадян.

До складу ХНУВС входять Сумська філія та Кременчуцький льотний коледж.

В університеті діють підготовче відділення, кафедра військової підготовки.

Університет має сучасну матеріально-технічну базу. Для відпрацювання практичних навичок функціонують навчально-тренувальні полігони, стрілецькі комплекси, лазерні мультимедійні тири, центри корекційної та психодіагностичної діяльності. Працюють унікальні навчальні аудиторії: зала судових засідань, «зелена кімната» для надання психологічної допомоги постраждалим від насильства, юридична клініка, в якій курсанти і студенти університету надають безоплатну правову допомогу населенню, тощо.

Для здобувачів вищої освіти працюють численні спортивні секції, борцівські, тренажерні та спортивні зали, літній багатофункціональний спортивний комплекс із майданчиками для виконання гімнастичних вправ, гри у футбол, волейбол, баскетбол, є смуга перешкод. Багатофункціональний комплекс «Динамо-Арена», побудований за сучасними європейськими стандартами, дозволяє проводити тренінги, заняття зі спеціальної фізичної і тактичної підготовки, спортивно-масові заходи, футбольні матчі тощо.

Високий професійний рівень підготовки, максимально якісне та сучасне забезпечення навчання курсантів, студентів і слухачів – є визначальними в освітній діяльності Харківського поліцейського вишу.