Відбулося засідання наукового гуртка «Мовні засоби наукової інформації – важлива складова професійної підготовки». Керівниця гуртка Оксана Савченко підготувала круглий стіл на тему «Розстріляне безсмертя», присвячений річниці наймасовіших розстрілів української еліти в урочищі Сандармох у період з 27 жовтня по 04 листопада 1937 року, запросивши до участі у заході історика Сергія Варавіна.

Інспекторка відділення загальноосвітньої підготовки Інесса Іваніщак створила та продемонструвала презентацію «Розстріляне безсмертя». Викладачка української літератури зупинилася на трагічній сторінці в історії України, зокрема на постатях української інтелігенції – поета-неокласика, професора Миколи Зерова, творця театру «Березіль» Леся Курбаса, драматурга Миколи Куліша, письменників Валер’яна Підмогильного, Григорія Епіка, Мирослава Ірчана, Марка Вороного, Олекси Слісаренка, Михайла Ялового.

Історик закцентував увагу членів гуртка на наймасовіших розстрілах української еліти, які тривали у цей період. За тиждень НКВС забрало життя у 1111 ув’язнених, 200 з них були гордістю України. Імена всіх 1111 розстріляних встановлені. Тут були представники культурної, наукової інтелігенції, історики, партійна еліта, священники.

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання усіх безневинно розстріляних. Прослухавши доповідачів, був переглянутий відеосюжет про розстріли українців в урочищі Сандармох.

Проведення таких заходів сприяє формуванню стійкої громадянської позиції у здобувачів вищої освіти, виховує патріотизм, гордість за державу, шану та повагу до української історії, представників українського народу, здобутків і досягнень українства, зберігає пам’ять про минуле, робить сильнішими й міцнішими у своїх переконаннях.

КЛК ХНУВС