Заступник начальника навчально-методичного відділу Сергій Марчишин і головний науковий співробітник науково-дослідної лабораторії з проблем наукового забезпечення правоохоронної діяльності та якості підготовки кадрів Тетяна Матюшкова у складі робочої групи з реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Покращення стану захищеності та реагування стосовно джерел іонізуючого випромінювання в Україні», перебуваючи у місті Братислава (Словацька Республіка), відвідали місця, пов’язані з життям Григорія Сковороди. А саме - Інститут мовознавства імені Людовита Штура, на фасаді якого знаходиться пам’ятна дошка на честь мандрівного філософа-вільнодумця і вчителя Григорія Сковороди. Саме у словацькій Братиславі видатний українець відвідував заняття з поетики у Євангелічному лютеранському ліцеї.

Українську делегацію на цьому заході очолювала директорка Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Інна Ящук, яка наголосила на надзвичайній важливості вшанування видатного просвітника, філософа, поета Григорія Сковороди напередодні 300-річчя з дня його народження.

Найпершим і найвідомішим зверненням українського філософа до теми свободи є його рядки з поезії «De lіbеrtаtе» («Про свободу»):

«Как бы мне в дурни не пошиться,
Чтобы вольности не мог я лишиться.
Будь славен вовек, муже избранне,
О, вольности отче, герою, Богдане!».

У цьому творі Григорій Сковорода висловлює хвалу батькові української вільності Богдану Хмельницькому і прославляє боротьбу за незалежність України, що є символічним у сучасних реаліях майже 300-денного протистояння України збройній агресії та захисту українським народом своєї Незалежності.

ВЗГ ХНУВС