Доцентка кафедри педагогіки та психології факультету № 3 ХНУВС Ольга Медведєва разом із начальником сектору ювенальної превенції відділу превенції Кам’янець-Подільського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області в межах вивчення дисципліни «Професійно-психологічна підготовка поліцейського» провели серію бінарних занять для курсантів факультету № 1 ХНУВС за темою «Професійне спілкування працівника поліції».

Специфікою підготовки поліцейського до роботи у Національній поліції є набуття в процесі навчання комунікативної компетентності, тобто здатності до ефективного спілкування в різних умовах, із різними категоріями населення для досягнення мети, пов’язаної із вирішенням різноманітних службових завдань. Найбільш вразливою категорією серед суб’єктів комунікації поліцейського є діти. Пластичність їхньої психіки робить їх залежними від навколишнього соціального середовища. Вони часто стають жертвами злочину або ж легко втягуються у кримінальну діяльність. На жаль, працівники поліції не завжди знають, як правильно поводитися з дітьми, які постраждали від протиправних діянь, або були втягнуті у злочинну сферу. Особливості дитячого розвитку полягають у різноманітних трансформаційних етапах, кожному з яких притаманні певні відмінності у поведінці, вчинках, причинах і наслідках дій.

На практичних заняттях було проаналізовано специфіку комунікативної діяльності працівника поліції з різними верствами населення. Поліцейська сфокусувала увагу на правових та психологічних особливостях офіційного спілкування в процесі опитування чи допиту дітей різного віку (дошкільного, молодшого шкільного та підліткового). Здобувачі освіти опрацювали кейси з реальних справ за участі неповнолітніх й отримали новітні навички комунікації й застосування методів психолого-педагогічного впливу, спрямованих на підвищення компетентності в сфері спілкування з дітьми. Заняття викликало жвавий інтерес, наприкінці було приділено час відповідям на запитання та рефлексії отриманого досвіду.

ВЗГ ХНУВС