До 37-ї річниці Чорнобильської катастрофи відділом соціально-гуманітарної роботи для здобувачів освіти Харківського національного університету внутрішніх справ було організовано зустріч із представниками Вінницької асоціації жертв Чорнобиля. Курсанти отримали унікальну можливість почути від очевидців атомного лиха та його ліквідаторів про той складний період.

Голова Асоціації Володимир Мельник розповів про події квітня-травня 1986 року, коли брав участь у забезпеченні евакуації цивільного населення із забрудненої 30-кілометрової зони. Представник асоціації, на той час військовослужбовець Київського військового округу Анатолій Гомілка, поділився спогадами про роботу пунктів дезактивації.

Присутній на зустрічі проректор Анатолій Клочко зазначив, що й зараз у лавах працівників університету знаходяться вісім осіб, які є ліквідаторами або мають статус постраждалих від тієї біди. Харківський національний університет внутрішніх справ завжди підтримував дружні зв’язки з організаціями чорнобильців, перші з яких виникли саме у Харкові наприкінці 1980-х рр.

На жаль, не для всіх та страшна техногенна катастрофа стала повчальним уроком. Сьогодні ми знову стали очевидцями того, як країна-агресор та її союзник погрожують усьому світу застосуванням ядерної зброї. Україна ж навпаки, на прикладі будівництва останнього об’єкту укриття, дуже добре знає, що лише спільні й мирні зусилля можуть забезпечити усьому світу атомну безпеку.

ВЗГ ХНУВС