Науково-педагогічний склад кафедри конституційного і міжнародного права факультету №4 Харківського національного університету внутрішніх справ у складі завідувачки кафедри Тетяни Гудзь, доцентки кафедри Євгенії Логвиненко та викладача кафедри Вадима Мальцева взяли участь у лекції суддів Конституційного Суду України Галини Юровської та Ольги Совгирі.
У своєму виступі Галина Юровська зупинилась на питаннях застосування практики ЄСПЛ при розгляді конституційних скарг. Зокрема вона зазначила, що Конституційний Суд України при постановленні своїх рішень враховує приписи чинних міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та практику тлумачення і застосування цих договорів міжнародними органами, юрисдикцію яких визнала Україна, зокрема Європейським судом з прав людини. Галина Юровська охарактеризувала останні рішення Конституційного Суду, у яких були застосовані позиції ЄСПЛ.
Своєю чергою Ольга Совгиря презентувала учасникам заходу формуляр конституційної скарги. Вона наголосила, що формуляр має рекомендаційний характер, тому суб’єкт права на конституційну скаргу може на власний розсуд доповнювати, розширювати чи змінювати його або ж звернутися до Конституційного Суду України в довільній формі, однак він повинен дотримати вимог, установлених Законом України «Про Конституційний Суд України». Водночас пані Ольга підкреслила, що заповнення запропонованого формуляру дозволить суб’єкту права на конституційну скаргу полегшити процедуру подання письмових клопотань до Суду, а також уникнути помилок при подачі конституційної скарги.

ВЗГ ХНУВС