На координаційній зустрічі Мережі радників і радниць з гендерних питань у секторі безпеки та оборони Харківський національний університет внутрішніх справ представила радниця ректора з гендерних питань кандидатка юридичних наук, доцентка Оксана Цукан. Координаційну зустріч було проведено під головуванням Урядової уповноваженої з гендерної політики Катерини Левченко в партнерстві з ООН Жінки в Україні, Мережею радників і радниць з гендерних питань та з Женевським центром з питань урядування в секторі безпеки (DCAF) у межах проєкту «Розбудова демократичного, мирного та гендерно рівноправного суспільства в Україні», що впроваджується за підтримки уряду Норвегії.

Усі присутні здобули інформацію щодо діяльності, викликів, завдань та наступних кроків процесу. Під час заходу учасники приділили особливу увагу результатам попереднього опитування гендерних радників/радниць, що виявили необхідні складові для розбудови потенціалу Мережі та висвітлили здобутки за 2022-2023 роки. Акцентувалась увага й на зміні потреб у зв’язку з повномасштабним вторгненням та перспективах у післявоєнному відновленні – психічного здоровʼя, реагування на сексуальне насильство, повʼязане з конфліктом, профілактики і протидії гендерно-обумовленому насильству, локалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на період до 2025 року.

Про співпрацю Бюро з демократичними інститутами і правами людини ОБСЄ з Мережею радників і радниць з гендерних питань розповіла програмна асистентка Бюро з демократичних інститутів і прав людини (ODIHR) – Агата Ржевська.

ВЗГ ХНУВС