Первиною профспілковою організацією Харківського національного університету внутрішніх справ було організовано тур вихідного дня до історичних місць Хмельниччини – Меджибізький замок і Малієвецький парк.

Меджибізький замок вразив своєю красою, природою, історичними місцями та архітектурою. Це пам’ятка фортифікаційної архітектури XVI століття, побудована на мисі, утвореному річками Південний Буг та Бужок. Замок має форму видовженого трикутника з могутніми стінами і кутовими вежами, які значно виступають за лінію стін. Фортечний ансамбль має унікальну архітектурну цінність – Палац, Лицарську та Північну вежі, Офіцерську башту. У центрі замку знаходиться церква Святого Миколая, яка ніби гостинна господиня зустрічає всіх відвідувачів фортеці. Кожен об’єкт поєднує своєрідні архітектурні стилі та форми.

На території фортеці працівники університету також ознайомилися з музейною експозицією, присвяченою Голодомору в Україні у 1932-1933 роках.

У Маліївці екскурсанти відвідали споруджений у XVIII столітті ландшафтний Малієвецький парк, де розташовані штучний водоспад та маєток графа Орловського. Цей палацо-парковий ансамбль створено як резиденцію польських шляхтичів Орловських за участю архітектора Доменіко Мерліні, німецького паркобудівничого Діонісія МакКлера та садівника Клігера. Маєток Орловських, побудований у стилі класицизму, включає палац із чудовими залами, старий двохсотрічний фруктовий сад, водонапірну вежу заввишки 25 м, молочарню, кам'яний мур парку та внутрішнього саду, міст, джерело питної води з барельєфом лева та невеликим басейном, два ставки та природні джерела. Особлива історична та релігійна цінність парку – скеля вапняку з 18-тиметровим штучним водоспадом та двоповерховим гротом.

Працівники університету щиро вдячні керівництву первинної профспілкової організації університету за надану можливість провести екскурсію мальовничими місцями Хмельниччини, яка залишила незабутні враження і гарний настрій.

ВЗГ ХНУВС