Завідувач кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 підполковник поліції Василь Корнієнко отримав сертифікат про успішне завершення п’ятиденного онлайн-курсу «Міжвідомча співпраця правоохоронних органів та обмін інформацією в ЄС (Inter-Agency Law Enforcement Cooperation and Information Exchange within the EU)», який проходив на платформі тренінгів для правоохоронних органів CEPOL.

Мета курсу – посилення співпраці правоохоронних органів та обмін інформацією щодо серйозної міжнародної й організованої злочинності та тероризму. Учасники розглянули питання використання процедури та механізмів обміну інформацією між державами-членами ЄС та їх агентствами; використання Шенгенської інформаційної системи (SIS) у сфері співпраці поліції та судової гілки влади у кримінальних провадженнях; використання системи EMPACT для виявлення та розслідування міжнародних злочинів; правила застосування захисту даних і протоколів обміну інформацією у правоохоронній сфері.

CEPOL надав платформу для обміну досвідом із колегами країн-членів ЄС. Цікавими виявилися думки щодо опису процедур обміну інформацією у різних поліцейських структурах країн Європи; особливості роботи систем раннього попередження про ризики вчинення дій кримінального характеру.

Успішному завершенню курсу передувало вирішення ситуативних завдань і спільний аналіз проблемних ситуацій. Набуті знання та навички будуть враховані під час оновлення навчально-методичних комплексів з курсу «Криміналістика», зокрема за напрямом «Інформаційно-довідкове забезпечення розслідування кримінальних правопорушень». Матеріали курсу стануть підґрунтям для подальших наукових досліджень щодо удосконалення процесу міжвідомчої взаємодії під час розслідування та попередження міжнародних злочинів.

ВЗГ ХНУВС