Захід на тему «Продаж об’єктів нерухомого майна комунальної власності» пройшов у межах взаємодії відділення Юридичної клініки Харківського національного університету внутрішніх справ у м. Вінниця з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

Модераторкою виступила заступниця керівника секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська, експертами – помічник ректора ХНУВС Віктор Слиш і головна юристка сектору «Немирівське бюро правової допомоги» Анна Іжевська. У заході взяли участь представники усіх громад Вінниччини та курсанти-клініцисти, які мали можливість набути навичок надання правової допомоги в нестандартних ситуаціях.

Віктор Слиш свого часу брав активну участь у розбудові місцевого самоврядування в межах держави, обіймав посади голови Асоціації сільських, селищних та міських рад України, віцепрезидента Асоціації міст України, голови Нововодолазької селищної ради. Він розглянув останні зміни до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна», положення Закону України «Про співробітництво територіальних громад». Віктор Михайлович наголосив, що одним із основних завдань територіальних громад є управління, примноження та збереження майна, що перебуває у їх власності. Також експерт надав фахову та вичерпну відповідь на запитання громад щодо порядку продажу об'єктів нерухомого майна комунальної власності; зміни цільового призначення будівель недіючих шкіл, дитячих садочків для їхнього відчуження; продаж об’єктів закладів освіти та закладів охорони здоров’я; продаж списаного комунального майна тощо.

Анна Іжевська проаналізувала сутність приватизаційних спорів, органів приватизації, організаторів аукціонів, класифікації об’єктів приватизації у контексті питань місцевих рад і територіальних громад.

Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у місті Вінниця Сергій Гіренко та Віталій Найда закликали представників територіальних громад підготувати запитання до наступної зустрічі, присвяченої затвердженню виготовлених проєктів землеустрою для особистого селянського господарства в межах та за межами населених пунктів.

ВЗГ ХНУВС