Із книгою «Гвардія Наступу. Самовидець», яку 15 березня, у День українського добровольця, було презентовано Міністерством внутрішніх справ України, познайомилися в Харківському національному університеті внутрішніх справ. Захід був організований і проведений Департаментом комунікації та Департаментом освіти, науки та спорту МВС України.

В актовому залі університету зібралися: керівний склад, здобувачі освіти та працівники університету, курсанти Вищого професійного училища Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, щоб поспілкуватися із творчим колективом книги. Автор і водночас військовослужбовець бригади «Буревій» Національної гвардії України – Тимур Нагалевський, представник Департаменту комунікації МВС, нацгвардієць Денис Соколов, військовослужбовець бригади «Спартан» Національної гвардії України Богдан Назаренко розповідали присутнім про книгу, що власне є воєнно-історичним романом, у якому зібрано реальні історії з життя реальних людей, які сьогодні захищають Україну від російського агресора.

Звертаючись до присутніх, проректор університету Сергій Бортник наголосив, що усі події та герої, відображені у виданні, надають приклад кожному з нас, як потрібно любити свою країну і народ, знати історію, цінувати традиції та бути готовими захищати найцінніше – життя й свободу. У тяжкі часи ми маємо бути згуртованими, щоб вистояти й перемогти.

За словами Тимура Нагалевського, головна ідея книги – це ще раз нагадати й донести широкому загалу, що історія – це зброя, потужна і впливова, яка формує людину як особистість, допомагає їй відчути cвою національну ідентичність, усвідомити причетність до тих подій, що відбуваються навколо.

Як зазначив Денис Соколов, «Гвардія наступу. Самовидець» – це книга про героїв, які впродовж третього року повномасштабної війни дають нам віру у власні сили, щоб боротися за свою свободу і незалежність, залишатися сильними та мужніми». Видання, що презентується сьогодні, присвячене битві за Київ. Автор описав, як звичайна людина, яка долучилася до війська, проходить складний шлях воїна, який впевнений, що немає важливішої мети, ніж оборона нашої держави. «Ми хочемо донести це до курсантів, – зазначив Денис Соколов, – які завтра прийдуть на зміну, а також показати, що герої України – вони серед нас. Це живі люди, а не забронзовілі статуї, чоловіки й жінки, для яких не байдуже майбутнє України. На жаль, юнаки та дівчата, які опановують професію поліцейського, не з чуток знають, що таке війна, російська агресія. У багатьох із них батьки воюють на фронті, деякі втратили рідних, і під час таких зустрічей курсанти відчувають, що потрібні державі, людям навколо – так встановлюється тяглість поколінь. Вони знають, що є побратими, до яких можна звернутися за досвідом».

Як зазначають автори проєкту, розпочинаючи роботу над книгою, вони зіштовхнулися з розповсюдженими російськими наративами: що українських героїв не існує, що це випадковість, що українці взяли до рук зброю і боронять державу. Проєкт має довести, що захищати своє – це наш український код, у зв’язку із чим варто згадати і козаків, і січових стрільців, і воїнів Української повстанської армії, які не хотіли жити за російською вказівкою.

Присутнім також був запропонований відеопроєкт від авторів книги і присвячений обороні Харкова. Один із героїв – Богдан Назаренко, позивний «Депутат». З перших днів війни він пішов добровольцем на фронт, у складі бригади «Спартан» брав участь у захисті Харківщини. Героєм, яким усі ми, цивільні, вважаємо кожного, хто перебуває в окопах, себе не відчуває, як й інші учасники цього проєкту. Говорить, що для нього захист держави – це просто робота, яку він зараз виконує. Із теплотою згадує мирних харків’ян, які виявляли щирість і сердечність до українського воїна-захисника у різних життєвих ситуаціях. Богдан Назаренко говорить, що завжди любив писати вірші, а під час війни почав робити це лише українською мовою. Друзі вмовили бійця видати збірник поезій, отримані від якого гроші нацгвардієць витратив на облаштування мобільної майстерні для ремонту військової техніки. Це була його мрія.

Як зазначає Тимур Нагалевський, проєкт продовжується. Зібрано й відзнято дуже багато матеріалів. Хочеться, щоб усі важливі віхи війни були належним чином висвітлені й задокументовані. Напевне, однією з наступних стане книга, присвячена обороні Маріуполя, зокрема бійцям полку «Азов», які для всього світу стали символом української незламності, сили духу й волі до перемоги.

Ідея книги, яка видана у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України, належить Міністру внутрішніх справ Ігорю Клименку. Ілюструвала видання українська художниця Дар’я Копійка. Сьогодні твір розповсюджується серед бібліотек закладів освіти.

Наприкінці заходу курсанти університету ставили багато запитань, одне з яких стосувалося улюблених книг. Присутні називали відомі імена світової та української класики, і, звичайно ж, українського генія, Великого Кобзаря. Його пророчі рядки про важку боротьбу українського народу з Російською імперією за свою свободу й незалежність, які червоною стрічкою проходять через усю його творчість, цитував проректор університету Сергій Бортник. Голова Школи наукового лідерства університету Віталій Найда від імені курсантів і студентів вишу подякував авторам книги за цікаву й змістовну зустріч й процитував вірші, написані курсантами Харківського національного університету внутрішніх справ, покладені в основу поетичної збірки «Загриміли у небі тривоги», яка була перекладена англійською мовою й увійшла до міжнародної антології Sunflowers від видання River Paw Press.

На згадку про творчу зустріч проректор ХНУВС Сергій Бортник подарував учасникам проєкту книгу «Світло в кожному з нас», видану університетом, яка розповідає про те, як війна вплинула на діяльність та життя колективу університету.

Ми цінуємо щоденний подвиг наших захисників і визволителів та робимо все для того, щоб українська нація пам'ятала свою історію, знала своїх Героїв.

ВЗГ ХНУВС